Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:957 (2020-2021)
Innlevert: 13.01.2021
Sendt: 18.01.2021
Besvart: 27.01.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Det bor over 100 000 mennesker i kartlagte kvikkleiresoner i Norge. Det er kartlagt over 2 300 soner. Nye områder kartlegges hele tiden.
Finnes det oversikt over hvor mange av de kartlagte områdene som bør sikres mot skred, hvor langt har dette sikringsarbeidet kommet, hvor mye gjenstår og hva er de anslåtte kostandene for dette arbeidet, og ber om å få de oversiktene som finnes per fylke og kommune?

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Det gjøres mye godt arbeid med å forebygge flom- og skredskader i Norge i dag. NVE bistår kommunene med kartlegging og sikring av fareområder. I dette arbeidet prioriterer NVE tiltak ut fra vurderinger av risiko og kost/nytte. Men det finnes ikke en samlet oversikt over hvor mange av de kartlagte kvikkleiresonene som kan ha behov for sikringstiltak, eller kostnadene knyttet til dette. En slik oversikt krever mer utstrakt detaljutredning enn det som per i dag er gjennomført.
Kvikkleiresoner klassifiseres etter faregrad og risiko. Denne klassifiseringen benyttes som underlag for prioritering av videre detaljutredning av den reelle faren med sikte på å identifisere områdene der sikringstiltak gir størst nytte. NVE prioriterer detaljutredning av kvikkleiresoner ut fra en risikobasert tilnærming, basert på kartlegging, innmeldte behov fra kommuner og hendelser.
Hver kartlagte kvikkleiresone må vurderes og utredes individuelt for å fastslå eventuelle konkrete behov for sikring. Dette gjøres ved detaljutredning, herunder grunnundersøkelser, for å vurdere omfang, plassering, teknisk løsning mv. av tiltak. I enkelte tilfeller vil flere kvikkleiresoner omfattes av ett sikringstiltak. NVE opplyser at det i gjennomsnitt koster fra 600 000 til 800 000 kroner å utrede en kvikkleiresone.
Til sikring mot skred i kvikkleireområder har NVE de siste årene brukt om lag 50 mill. kroner årlig. Dette inkluderer midler både til utredninger, prosjektering og bygging av sikringstiltak. Bygging av sikringstiltak tar i mange tilfeller flere år. I perioden fra 2015 til 2019 ferdigstilte NVE 44 sikringstiltak mot kvikkleireskred eller erosjonssikring i bekker og vassdrag som kan påvirke en kvikkleiresone. De fleste av disse sikringstiltakene var i Trøndelag.
NVE har ikke tilstrekkelig grunnlag til å kunne anslå kostnadene for sikring av gjenværende og eventuelt nye kartlagte soner. NVE arbeider imidlertid med å utvikle en metodikk for bedre å analysere det samlede behovet for flom- og skredsikring i Norge for eksisterende bebyggelse. Behovet for forebygging mot skader fra flom og alle typer skred er stort, og dette gjelder også kvikkleireskred.
Jeg vil videreføre arbeidet som allerede er i gang, og samtidig se etter muligheter til å styrke og forbedre dette.