Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:935 (2020-2021)
Innlevert: 13.01.2021
Sendt: 13.01.2021
Besvart: 19.01.2021 av arbeids- og sosialminister Henrik Asheim

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Hvordan forholder statsråden seg til at vernetjenesten i Equinor mener de ikke blir lyttet til av Petroleumstilsynet, hva gjelder dimensjonering av bemanning og kompetanse, og hvilken innvirkning dette får for sikkerheten på norske oljefelt?

Begrunnelse

Equinor har skilt ut Statfjord fra Utvikling og Produksjon Norge (UPN) til Field Life Extention (FLX) som et helt eget forretningsområde. Equinor tar sikte på å drive feltene sine selv «inn i solnedgangen» og videre til avvikling. Med dette er Statfjord den første prøvesteinen for en industriell omlegging av en bransje hvor man skal gjøre dette i flere tiår fremover. Når dette avvikles må det gjøres på en skikkelig måte både av hensyn til mennesker, miljø og materiell. Alle har noe å tjene på en trygg og sikker avvikling av de installasjonene som skal drive med haleproduksjon og senere avvikles. Dette skjer ikke gjennom drastisk nedbemanning og pulverisering av sårt tiltrengt anlegg spesifikk kompetanse.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Partssamarbeid og medvirkning er en forutsetning for å drive forsvarlig petroleums-virksomhet. Arbeidstakermedvirkning skal gjennomføres i alle faser av virksomheten, også under senfase, som i saken representanten viser til i begrunnelsen for sitt spørsmål. Selskapene må legge til rette for reell arbeidstakermedvirkning, og sørge for at lovpålagte ordninger som arbeidsmiljøutvalg og verneombud brukes på en god måte i det forebyggende HMS-arbeidet, og i forbindelse med endring og effektivisering. Jeg forventer at dette har høy prioritet i næringen.
Departementet har tidligere fått signaler om at utviklingen i petroleumsnæringen, blant annet med hensyn til aktørbildet, lønnsomhet og aktivitetsnivå, kan ha ført til at partssamarbeidet blir utfordret. Dette drøftes bl.a. i Meld. St. 12 (2017-2018) Helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten, og følges opp fra myndighetene side. Det fremgår av Petroleumstilsynets årsrapport fra 2019 at arbeidstakermedvirkning har vært fulgt opp gjennom en rekke aktiviteter i tilsyn, gjennom dialog i Sikkerhetsforum (Petroleumstilsynets sentrale trepartsarena) og i møter med fagforeninger og forum for koordinerende hovedverneombud. Dette tilsynsarbeidet ble videreført i 2020, og Petroleumstilsynet vil også i tiden fremover prioritere og gjennomføre tilsynsaktiviteter hvor arbeidstakermedvirkning er et sentralt tema.