Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:939 (2020-2021)
Innlevert: 13.01.2021
Sendt: 14.01.2021
Besvart: 22.01.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Mener kulturministeren at festivalsommeren skal planlegges som normalt, og hvordan skal koronastøtteordningene innrettes for å ivareta festivalene og andre store arrangører?

Begrunnelse

Etter en avlyst festivalsommer 2020 planlegger nå store deler av festivalene for fullskala arrangement i 2021, med mulighet for å nedskalere dersom smittesituasjonen gjør det nødvendig. Vaksineringen har startet og forhåpentligvis vil 2021 være året samfunnet gradvis går tilbake til normalsituasjon. Spørsmål er hvor raskt dette vil skje.
Festivalenes høysesong starter i mai. Planleggingshorisonten er lang, permitterte ansatte er tatt tilbake i jobb og kostnadene har allerede begynt å påløpe. Det er derfor behov for snarlige avklaringer mtp. langtidsbestemmelser og hvordan ordningene vil innrettes for begrense risikoen til festivalene.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Jeg viser også til mitt svar til representanten Silje Hjemdal som har stilt meg et lignende spørsmål. På grunn av smittesituasjonen er det dessverre svært vanskelig å forutsi hvilke smitteverntiltak som er aktuelle fram mot sommeren. Situasjonen er uforutsigbar, og det er flere usikkerhetsmomenter. Blant annet kan bildet endres på kort tid ved eventuell spredning av nye virusvarianter med større smittsomhet. Vi vet heller ikke nok ennå om hvorvidt vaksinen beskytter mot smittespredning – og ikke bare mot sykdom. Først og fremst må vi få smittetallene ned, og det er den viktigste prioriteringen akkurat nå. Det vil også være svært uheldig om vi åpner opp for store arrangementer for tidlig, og dermed får nye bølger med utbredt smitte. Vi vet at viruset raskt sprer seg når mange mennesker er samlet, og derfor er det dessverre nødvendig å redusere antallet kontaktpunkter på arrangementer. Våre anbefalinger og råd for sommeren må være ansvarlige, og det er også derfor vi bruker noe tid på våre beslutninger.
Samtidig har jeg stor forståelse for at aktørene i sektoren har behov for forutsigbarhet, og at de ønsker å planlegge sommerens arrangementer. Jeg har tett dialog med aktører i bransjen, og har bedt Norsk kulturråd om å tilrettelegge et møte med kultursektoren, hvor jeg vil delta, der vi kan diskutere og drøfte veien videre. Gjennom hele pandemiperioden har jeg vært opptatt av å oppdatere og justere koronastøtteordningene ettersom situasjonen har endret seg. Regjeringen har vist at vi følger nøye med på kultursektorens behov og følger fortløpende opp. Vårt mål er å hjelpe sektoren gjennom koronasituasjonen, og dette løftet ligger fast. Forskrift om stimuleringsordningen er på høring i sektoren nå og ordningen vil være på plass i løpet av kort tid. I tillegg ser vi at det vil være behov for kompensasjon til sektoren og vi jobber nå med innretning på dette. Regjeringen er på lag med kulturen, og vi vil hjelpe sektoren så lenge pandemien vedvarer.
Jeg ønsker at sommeren skal bli så normal som mulig, og at flest mulig arrangementer kan finne sted, men det er for tidlig å si hvordan sommeren blir og hvilke støtteordninger som kan fungere. Det er ikke viljen eller kunnskapen det står på, det handler om koronapandemiens utvikling, og den er svært uforutsigbar.