Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:967 (2020-2021)
Innlevert: 15.01.2021
Sendt: 18.01.2021
Rette vedkommende: Kunnskaps- og integreringsministeren
Besvart: 22.01.2021 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Irakere som har oppholdstillatelse i Norge på tross av kjent identitetstvil, kunne fram til 1. september 2020 søke om å delta i et identitetsavklaringsprogram.
Kan det bes om informasjon om status og begrunnelse for hvorfor gjennomføringen tar så lang tid?

Begrunnelse

Det er viktig å få løsning på disse sakene. På UDIs hjemmeside står det at det er koronaen som en del av forklaringen på hvorfor det trekker ut. Det krever en nærmere forklaring. Videre er antall asylsøkere svært lavt og uttak av kvoteflyktninger er også på vent, så det er vanskelig å forstå hvorfor det ikke skulle være kapasitet til å få fortgang i dette arbeidet. Det skapes stor usikkerhet og frykt nå blant de dette gjelder og de har vært i usikkerhet lenge, så det er viktig å få disse sakene behandlet.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Spørsmålet besvares av kunnskaps- og integreringsministeren som rette statsråd.
Det tidsavgrensede identitetsavklaringsprogrammet for irakere ble iverksatt 1. mai 2019. Gjennom programmet får de som deltar mulighet til å klarlegge sin identitet, men de må også oppfylle de øvrige vilkårene i statsborgerloven for å få innvilget norsk statsborgerskap. I forkant av iverksettelsen av identitetsavklaringsprogrammet ble det høsten 2017 og våren 2018 gjennomført et pilotprosjekt i to etapper. Piloten resulterte i at 159 deltakere fikk innvilget norsk statsborgerskap. I det ordinære programmet er det avklart at 609 personer fyller vilkårene for å delta, mens 30 saker fortsatt er til vurdering. I denne porteføljen har hittil 148 personer fått verifisert sin identitet, og det er fattet vedtak i 15 saker. Ytterligere 40 saker er klare for behandling. UDI opplyser at disse sakene vil bli behandlet i løpet av kort tid. De resterende 93 av de verifiserte sakene er fortsatt under behandling. Dette skyldes saksforberedende prosesser enhver sak må igjennom før den kan behandles. I tillegg bidrar pandemien til å forsinke prosessen med forberedelse av saker. Blant annet er tilgang på dokumenter og verktøy begrenset på grunn av påbud om hjemmekontor.
Videre har pandemien gjort det utfordrende å gjennomføre prosedyren som benyttes for verifisering av identitet. Verifiseringsarbeidet går derfor sakte fremover, selv om arbeidet har høy prioritet. Siden mars 2020 har 48 personer fått verifisert identiteten sin, og UDI venter nå på status for en ny gruppe på 100 personer. Det har vært forsøkt å endre prosedyren for verifisering av identitet, slik at den lar seg forene med situasjonen vi er i, men det har dessverre ikke vært mulig.
Koronasituasjonen har med andre ord hatt store konsekvenser for gjennomføringen av identitetsavklaringsprogrammet. På grunn av pandemien er det også usikkert når identitetsavklaringsprogrammet kan sluttføres. Jeg har stor forståelse for at den lange ventetiden er belastende for dem som deltar i programmet.