Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:987 (2020-2021)
Innlevert: 18.01.2021
Sendt: 18.01.2021
Besvart: 21.01.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Når tar statsråden sikte på å avgjøre de to klagene på NVEs avslag på søknad om utsatt frist for idriftsetting av Faurefjellet vindkraftverk og Gilja vindkraftverk?

Begrunnelse

I Rogaland er det nå særlig to større vindkraftanlegg hvor det er gitt konsesjon, men hvor det fortsatt er uavklart om prosjektene vil bli realisert eller ikke. Det er Faurefjellet vindkraftverk i Bjerkreim kommune og Gilja vindkraftverk i Gjesdal kommune.
I begge saker har NVE sagt nei til utsatt frist for å sette vindkraftverkene i drift (som er 31.12.2021) og klager på disse vedtakene ligger til behandling i Olje- og energidepartementet (OED). Med tanke på den korte tiden til fristen går ut, fremstår som klart at begge vindkraftverkene er avhengige av at OED gir utsatt frist for at vindkraftverkene skal bli bygget.
For Gilja sin del ble spørsmålet om utsatt frist sendt til departementet for avgjørelse i april 2020 og for Faurefjellet i september 2020. Det er derfor på høy tid av dette blir avgjort, slik at både innbyggere, kommuner og utbyggere kan få en avklaring på disse omstridte sakene.
Arbeiderpartiet har lenge ment at det er behov for innstramninger i konsesjonssystemet for vindkraft, og var en del av stortingsflertallet som vedtok slike innstramninger i fjor høst, som sikret kommunene en mye større myndighet i disse sakene, blant annet ved at de i fremtiden skal behandles etter plan- og bygningsloven.
Arbeiderpartiet har også vært en del av stortingsflertallet som vedtok at det innenfor gjeldende regelverk ikke skal gis forlenget frist for idriftsettelse utover 31.12.2021 for vindkraftverk på land som i dag har gyldig konsesjon.
Begge vindkraftverkene er også avhengige av dispensasjoner fra de respektive kommuneplanene, noe både Gjesdal kommune og Bjerkreim kommune nylig har sagt nei til.
På bakgrunn av kommunenes negative vedtak og stortingsvedtaket om å ikke gi utsatt frist, har vi en klar forventning om at søknadene om utsatt frist ikke innvilges og at statsråden kan gi alle berørte parter en rask avklaring.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Som kjent har flere prosesser i Stortinget hatt betydning for behandlingen av søknader om fristutsettelser for vindkraft. Dette inkluderer Stortingets anmodningsvedtak av 19. juni, behandlingen av vindkraftmeldingen i høst og Stortingets behandling av budsjettproposisjonen for Olje- og energidepartementet i slutten av desember.
I proposisjonen redegjorde departementet for oppfølgingen og forståelsen av de relevante aktuelle anmodningsvedtakene, herunder nr. 799 om ikke å forlenge fristen for idriftsettelse for vindkraftanlegg på land utover 31. desember 2021. Komiteens innstilling til proposisjonen, Innst. 9 S (2000-2001), ble behandlet i Stortinget 14. desember.
Etter dette er de nødvendige avklaringer for behandlingen av fristutsettelsessaker på plass, og det ligger til rette for å avgjøre sakene. Jeg tar sikte på å avgjøre fristutsettelsessakene så raskt som mulig.