Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1001 (2020-2021)
Innlevert: 19.01.2021
Sendt: 20.01.2021
Rette vedkommende: Finansministeren
Besvart: 28.01.2021 av finansminister Jan Tore Sanner

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Hvordan vil statsråden rydde opp i dette?

Begrunnelse

Viser til mitt skriftlige spørsmål datert 13.10.20, dok. nr. 15:108 (2020-2021), der jeg spør finansministeren hvordan han vil rydde opp i situasjonen for kinoene som må tilbakebetale deler av krisehjelpen de har mottatt fordi skatteetaten mener de ikke var pålagt stengt, de hadde bare forbud mot å arrangere filmvisninger.
Finansministerens svar var at han ikke ville gjøre noe, men hadde registrert at flere foretak i kultursektoren så vel som i andre sektorer, som ikke faller inn under reglene for å anses som stengt av staten, har fått utbetalt for mye støtte. Han understrekte samtidig at det vil bli utført etterkontroller. Finansministeren skriver videre i sin besvarelse at:

«Bakgrunnen for at foretak i kulturlivet og innenfor idretten ikke anses som stengt ned av staten i kompensasjonsordningen for næringslivet, er at det ikke er et forbud som direkte pålegger enkelte aktører å stenge, og at det er etablert en særskilt kompensasjonsordning for bortfall av inntekter fra de konkrete arrangementene som er forbudt (arrangørordningen).»

Folketeatret er blant flere av disse foretakene som har mottatt dette samme kravet fra skatteetaten. De bes om å tilbakebetale deler av krisehjelpen de har mottatt fordi skatteetaten mener at de kunne holde åpent, men uten publikum. Og uten å vise forestilling. Derfor skal de ha tilbake penger. De varsler i tillegg sanksjoner der de vil vurdere å kreve tilbake ytterligere 30 % av tilskuddet.
Jeg gjentar derfor mitt spørsmål og adresserer dette denne gang til statsråden med ansvar for kultursektoren. Ber samtidig om en vurdering av hvordan kulturministeren mener tiltaket treffer et kulturliv i krise.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: I de tre første månedene med kompensasjonsordning, fra mars til mai 2020, ble tilskuddet beregnet på grunnlag av de uunngåelige, faste kostnadene og en justeringsfaktor som var 0,9 for foretak som var stengt ned ved statlig vedtak, og 0,8 for andre foretak. Det følger av tilskuddsforskriften at virksomheter som ansees som stengt av staten, følger fra Covid-19-forskriften § 12 første ledd bokstav e slik den lød fra 16. april 2020 til 11. mai 2020, samt § 14 og § 16.
Vi var klar over at de som mistet kundene sine kunne oppfatte seg som nedstengt, og det ble derfor tydelig kommunisert hvilke virksomheter som faller inn under betegnelsen «stengt av staten» i søkeportalen på kompensasjonsordningen.no. Samme dag ordningen åpnet, publiserte regjeringen en oversikt over virksomheter som ble ansett å være stengt av staten, jf. pressemelding 17. april 2020:«Oversikt over virksomheter som kan anses å være nedstengt ved statlig vedtak - regjeringen.no».
Jeg har forståelse for at skillet mellom virksomheter som var nedstengt av staten og de som mistet omsetningen av andre grunner, kan oppleves som urettferdig. Vi så raskt at dette ikke var et hensiktsmessig skille, og fjernet derfor denne forskjellsbehandlingen fra og med mai måned.
Som påpekt i mitt forrige svar til representant Trettebergstuen om denne problemstillingen, jf. Dokument nr. 15:108 (2020–2021), ville det vært krevende å definere alle som påvirkes av forbudet mot visse kultur- og idrettsarrangementer som stengt av staten. Selv om definisjonen hadde vært videre, ville det likefult vært noen som hadde falt rett på utsiden av definisjonen.
En automatisert ordning, med sikte på raskt utbetaling til et stort antall bedrifter, avhenger av at de som søker om tilskudd, oppgir korrekte opplysninger. I ettertid har vi erfart at en del virksomheter har oppgitt at de har vært stengt av staten selv om de ikke omfattes av de nevnte paragrafene i Covid-19 forskriften. I slike tilfeller må selskapet tilbakebetale det de har fått for mye i støtte.
Det er Skatteetaten som vurderer om det er grunnlag for å ilegge administrativ sanksjon. Etaten har uttalt på generelt grunnlag at det i etterkontrollene som nå gjennomføres, vil bli vektlagt i vurderingene av sanksjon at tilskuddsordningen gjaldt i en periode som var vanskelig for de næringsdrivende og at det derfor ikke kan utelukkes at det lettere enn ellers kan skje feil. Uberettigede økonomiske fordeler må uansett tilbakebetales.