Freddy André Øvstegård (SV): Kulturrådet varslet på sine nettsider 6. januar at det for tilskudd som gitt fra og med søknadsfristen 2. desember, gjelder en ny regel: tilskuddsmidler kan ikke brukes til å utbetale honorarer ved avlysninger.
Stiller statsråden seg bak en praksis der utøvere ikke får utbetalt honorar dersom et arrangement må avlyses grunnet pandemitiltak?
Begrunnelse
Nasjonale og lokale regler gis med 14 dagers varsel. Avlysninger av arrangementer skjer derfor oftest med mindre enn to ukers varsel.
Helårsarrangører, festivaler, ensembler og band, har ingen mulighet til å avtale oss bort fra plikten til å kompensere oppdragstakere ved avlysninger som følge av myndighetenes covid-restriksjoner. Det bør heller ikke være et mål.
Seriøse kulturaktører kan ikke engasjere utøvere til oppdrag, for så å avlyse på kort varsel, sette nye datoer og engasjere andre utøvere, uten å kompensere utøvere som dermed har mistet oppdrag.
Kulturrådets nye regel skaper en svært uheldig signaleffekt. Ved å si at man ikke skal utbetale honorarer ved avlysninger, innføres et stort skille mellom det frie feltet og institusjonsfeltet. Nasjonale og regionale institusjoner med statstilskudd har mottatt kompensasjon for 2020 og 2021 direkte over statsbudsjettet.
Avslutningsvis oppleves Kulturrådets nye regel som et dobbelt tap for aktører innen smale kunstfelter med lave salgsinntekter. Mange kunstnere har opplevd bortfall av oppdrag og inntekter i 2020. Og i 2021 risikerer kunstnere i det frie feltet på toppen av det hele å miste honorarer fra prosjekter med Kulturråds-støtte.