Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1020 (2020-2021)
Innlevert: 21.01.2021
Sendt: 22.01.2021
Besvart: 27.01.2021 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at kommuner får mer lokalbestemmelsesrett over forvaltning av strandsone, og vil statsråden ta initiativ overfor Statsforvalterne slik at disse i mindre grad fremmer innsigelser, men heller veileder kommuner som ønsker å legge til rette for at det bygges innenfor 100-metersbeltet?

Begrunnelse

Dagens Næringsliv viser 20.01.2021 til en rapport fra Sivilombudsmannen som viser at 85 prosent av søknader i gjennomgåtte kommuner om å få bygge innenfor det nasjonalpolitisk vedtatte 100-meterbeltet ble innvilget. Rapporten peker også på at dispensasjonsvedtakene har vært mangelfulle.
At så mange får dispensasjon tyder på at Stortinget som har vedtatt forbud mot bygging i 100-metersbeltet ikke går i takt med lokale myndigheter, som er opptatt av at folk skal få bestemme mer over egen eiendom. Vi ser over hele landet at Statsforvalterne fremmer innsigelser og overprøver lokaldemokratiet, på vegne av staten.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Jeg viser til at statlige planretningslinjer for differensiert forvaltning av strandsonen langs sjøen nå er under revisjon av departementet. I forslaget til nye retningslinjer som ble sendt på høring i juni 2020, er hensynet til utbygging og næringsutvikling i distriktene styrket. Departementet arbeider nå videre med forslaget.
Ivaretakelse av allmenne interesser i strandsonen er samtidig en nasjonal interesse. Derfor er det viktig at arealbruken i strandsonen i størst mulig grad avklares gjennom planlegging, og ikke gjennom dispensasjoner. Statsforvalterne har en viktig oppgave i å ivareta de nasjonale interessene i strandsonen, og som del av det veilede kommunene om hvordan de kan legge opp sin planlegging innenfor rammene av plan- og bygningsloven. Regjeringen ønsker at lokale folkevalgte kan ta gode beslutninger med grunnlag i lokal kunnskap. Det oppnår de med å lage gode arealplaner som tar helhetlige hensyn også i strandsonen. Det styrker de lokale demokratiske prosessene, og gjør at kommunene i mye større grad slipper å ha krevende dispensasjonsprosesser med statsforvalteren i enkeltvedtak etter enkeltvedtak.
Departementet er opptatt av å få ned bruken av innsigelser, og bedre dialog mellom kommuner og statsforvalterne vil bidra til dette. Samtidig er innsigelser et nødvendig virkemiddel i plan- og bygningsloven for å sikre at nasjonale interesser blir ivaretatt.