Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1035 (2020-2021)
Innlevert: 22.01.2021
Sendt: 25.01.2021
Besvart: 03.02.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Viser til spørsmål fra representant Moflag besvart 17.01.2020 om: "Hvordan sikres norske kvinner som er rammet av lipødem likeverdig tilgang til behandling, og har tilbudet i Tromsø nok kapasitet til å behandle alle?"
Og spør hva statsråden svarer på dette spørsmålet nå?

Begrunnelse

Representant Tuva Moflag spurte helseministeren i januar 2020 om behandlingstilbudet til kvinner med liødem. 17.01.2020 svarte helseminister Bent Høie Helsedirektoratet anbefaler at fagmiljøene innen plastikkirurgi vurderer utredning og behandlingsmetoder, og hvilke kriterier som skal legges til grunn for kirurgisk behandling. I tråd med direktoratets anbefaling bør et samarbeid med fagmiljøer i Sverige vurderes. Erfaringene fra Universitetssykehuset Nord-Norge med lipødembehandling og fra St. Olavs hospital om kirurgisk behandling av lymfødem tas med i vurderingen. Utredningen skal leveres innen 1. mars 2020. Rapporten vil kunne gi et grunnlag for å se hvordan vi kan gi et likeverdig tilbud om behandling til lipødempasienter, inkludert behovet for operasjon av tilstanden.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Lipødem er en sykdom det ikke er tilstrekkelig kunnskap om i helsetjenesten.
Noen pasienter med lipødem har feilaktig fått diagnosen lymfødem og andre har fått fedmediagnose. Dette har i noen tilfeller medført feil behandling og oppfølging.
Det er ifølge norske fagmiljøer mangelfull vitenskapelig dokumentasjon av effekten av behandlingsmetoder til pasienter med lymfødem.
Helse- og omsorgsdepartementet har de siste årene hatt flere møter med pasient- og brukerorganisasjonen Norsk lymfødem- og lipødemforening. Møtene har gitt økt kunnskap om hvilke alvorlige plager noen pasienter har, men også om hvor stor ulikhet det er i sykdomsbyrden til pasientene med lipødem.
Mange pasienter har god effekt av for eksempel kompresjonsbehandling, trening og vektkontroll. Hos noen pasienter kan det være riktig å vurdere kirurgisk behandling.
Norsk lymfødem- og lipødemforening har derfor i møter med departementet tatt opp behovet for et kirurgisk tilbud i Norge.
På bakgrunn av dette ba Helse- og omsorgsdepartementet i 2018 Helsedirektoratet om å undersøke grunnlaget for å etablere et tilbud om kirurgisk behandling i offentlige sykehus i Norge. Helsedirektoratet sa i sitt svar var at det

"bør vurderes å utvikle et tilbud i spesialisthelsetjenesten som også inkluderer et kirurgisk tilbud i form av fettsuging (lipectomi) for en avgrenset og nærmere definert gruppe pasienter".

De regionale helseforetakene fikk deretter i oppdrag å vurdere etablering av et kirurgisk behandlingstilbud til denne pasientgruppen.
Utredningen ble gjennomført av det plastikkirurgiske miljøet ved norske sykehus i samarbeid med fysioterapeuter som har erfaring med problemstillingen. Utredningen ble klar i mars 2020. Utredningen foreslår at fettsuging etableres som utprøvende behandling i en femårs- periode ved et senter i hver helseregion. Behandlingen må evalueres ved periodens slutt.
Helse- og omsorgsdepartementet sa i brev til de regionale helseforetakene i mai 2020 at siden slik kirurgi vil være utprøvende behandling, bør den fortrinnsvis tilbys gjennom en klinisk studie. En klinisk studie kan ifølge rapporten fra fagmiljøene gi bedre grunnlag for å vurdere hvilke pasienter som er best tjent med konservativ behandling og hvem som bør tilbys operasjon.
En klinisk studie forutsettes finansiert med forskningsmidler. En kilde til forskningsmidler er Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten
(KLINBEFORSK). I programmets utlysning i 2021 er det lagt inn en prioritering av studier innen kirurgisk behandling av lipødem.
Dette innebærer at lipødempasienter vil kunne vurderes for deltakelse i kliniske studier som gir tilgang til et slikt behandlingstilbud så snart tildelingen er klar og studiene har fått de nødvendige godkjenninger og er åpne for rekruttering.
Jeg er glad for å kunne konstatere at det nå vil bli etablert et utprøvende nasjonalt kirurgisk behandlingstilbud gjennom en klinisk studie til pasienter med lipødem. Dette vil gi et bedre vitenskapelig grunnlag for å vurdere effekten av kirurgi med fettsuging hos pasienter med omfattende lipødem.
Erfaringene med utprøvende kirurgisk behandling av lipødem ved Universitetssykehuset Nord- Norge vil være nyttig kunnskap for videre studier. Det kirurgiske tilbudet i Tromsø er ikke ment å være et nasjonalt behandlingstilbud med kapasitet til å behandle alle pasienter med behov for kirurgi. Jeg er derfor glad for at Helse Vest i januar 2021 har informert departementet om at Haraldsplass diakonale sykehus har etablert et tverrfaglig team som skal gi et regionalt utprøvende behandlingstilbud gjennom en klinisk studie.