Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1040 (2020-2021)
Innlevert: 22.01.2021
Sendt: 25.01.2021
Besvart: 01.02.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Klassekampen skriver at leger, jordmødre, barnepleiere og sykepleiere på føde- og gynekologisk avdeling i Kristiansund i 2019 erklærte mistillit mot klinikksjef Erdal og avdelingssjef Skogeng, begrunnet med at de løy om kvaliteten og forholdene ved fødeavdelingen for å få tilbudet nedlagt. Etter det har helseforetaket forfremmet disse to lederne.
Hvordan vurderer statsråden en slik forfremmelse sett i sammenheng med behovet for å beholde og rekruttere fagfolk, og kan statsråden opplyse om det var rekrutteringskrise før mars 2019?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Innledningsvis må jeg presisere at jeg verken kan eller ønsker å kommentere personalmessige forhold i et helseforetak eller de påstander representanten Moxnes trekker fram som skal være omtalt i en avisartikkel.
Helse- og omsorgsdepartementet har imidlertid innhentet en kommentar fra Helse Midt-Norge RHF i sakens anledning. De kan generelt opplyse om at Helse Møre og Romsdal HF i årene 2013 til 2020 kontinuerlig har forsøkt å få tak i fagfolk. Dette arbeidet ble intensivert i 2020. I fjor omorganiserte helseforetaket slik at de fikk stedlige sykehusklinikker med ansvar for de kirurgiske, akuttmedisinske og medisinske fagområdene. Før jul 2020 startet helseforetaket arbeidet med å inkludere fødselsomsorgen og det gynekologiske fagområdet i sykehusklinikkene. Fra 1. februar i år vil derfor de stedlige sykehusklinikkene ha ansvar også for dette fagområdet. For Nordmøre og Romsdal HF innebærer det at sykehusledelsen i Kristiansund vil få et særskilt ansvar for å følge opp rekruttering av fagfolk til fødselsomsorgen der, og tilsvarende vil gjelde for virksomheten i Molde. Dette grepet kan bidra til å gjøre rekruttering og oppbygging av fagmiljøene lokalt lettere.