Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til finansministeren

Dokument nr. 15:1046 (2020-2021)
Innlevert: 22.01.2021
Sendt: 25.01.2021
Besvart: 27.01.2021 av finansminister Jan Tore Sanner

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Er finansministeren åpen for å revurdere sine retningslinjer for utdeling fra norske banker dersom den økonomiske situasjonen i landet og bankenes økonomi tilsier dette, basert på fremleggelse av bankenes resultater etter andre halvår 2021?

Begrunnelse

Sparebankene og Sparebankstiftelsene deler hvert år ut store beløp til samfunnsnyttige formål. I 2019 ble det for eksempel delt ut om lag 2,5 mrd. kroner til kultur, idrett, frivillighet og lokal næringsutvikling. Ved utbyttebegrensninger som pålegges bankene vil også midlene til slike samfunnsnyttige formål reduseres, og dette i en periode der det for mange aktører er ekstra stort behov for disse midlene.
Finansministeren har i sitt brev om utdeling av utbytte fra bankene den 20.01.21 poengtert at norske banker generelt er godt kapitaliserte. Det er således ikke noe som i dag tyder på at bankenes soliditet er under press. Likevel ønsker finansministeren å legge begrensninger på bankenes utbetalinger av utbytte våren 2021, noe som gjør at blant annet mange idrettslag, kulturaktører og annen frivillighet ikke får sårt tiltrengte midler utover våren.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Det er fortsatt er stor usikkerhet om utviklingen i norsk økonomi og finansmarkedene i tiden fremover. Det er dermed også unormalt stor usikkerhet forbundet med tapsutviklingen i bankene. Godt kapitaliserte banker er en forutsetning for at bankene skal kunne dekke tap og fortsette å gi lån til bedrifter og husholdninger.
Jeg uttrykte i mars i fjor en forventning om at norske finansforetak venter med utdeling av utbytte mv. til den store usikkerheten om den økonomiske utviklingen er redusert. I juli redegjorde jeg for dette i lys av en anbefaling fra Det europeiske systemrisikorådet (ESRB), og jeg understreket i september at bankene fortsatt ikke burde dele ut utbytte.
ESRB gjorde i desember endringer i anbefalingen og forlenget den ut tredje kvartal 2021. ESRB åpner for at bankene kan dele ut midler i denne perioden hvis de utviser stor forsiktighet og utdelingene holdes innenfor en viss grense fastsatt av nasjonale myndigheter. På oppdrag fra Finansdepartementet vurderte Finanstilsynet hvordan den reviderte anbefalingen bør følges opp i Norge, og foreslo en grense på 25 prosent av kumulert årsresultat for 2019 og 2020.
Som jeg viste til i en pressemelding 20. januar, er jeg enig med Finanstilsynet i at det er fornuftig å sette en midlertidig, generell utbyttegrense som godt kapitaliserte banker kan forholde seg til i månedene fremover. I lys av at norske banker er lønnsomme og godt kapitaliserte, og at mye av utdelingene fra norske sparebanker går til allmennyttige formål der behovet nå kan være stort, mener jeg imidlertid at det er riktig med en noe høyere grense enn Finanstilsynet har foreslått. Derfor besluttet jeg at grensen skal være på 30 prosent av samlet årsresultat for 2019 og 2020. Jeg forventer at norske banker holder seg innenfor denne grensen til og med tredje kvartal i år. Dersom de økonomiske utsiktene skulle gi grunnlag for det, vil bankene etter tredje kvartal kunne basere sin overskuddsdisponering på grundige analyser av egen soliditet, og eventuelt dele ut mer av overskuddsmidlene for 2020, bl.a. til samfunnsnyttige formål.