Silje Hjemdal (FrP): I Norge er vi opptatt av likeverdige helsetjenester, uansett hvor man bor i landet.
Hva vil helseministeren gjøre for at også ungdom på f.eks. Vestlandet skal få dette tilbudet?
Begrunnelse
I Bergen Tidende søndag 24 januar kan man lese om fortvilte familier som ikke får dekket korsettbehandling for barna sine som lider av den sjeldne lidelsen pectus carinatum (Fuglebryst).
https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/56b71z/her-betaler-familier-35000-kroner-for-slik-korsettbehandling-oestpaa-t
Denne korsettbehandlingen viser gode resultater, gir ingen risiko, er billigere og er mye mer skånsom enn en operasjon.
I saken fremkommer det at Haukeland Sykehus ikke selv får lov til å gi ungdommene slik korsettbehandling. Det gis bare et tilbud til dem som er hardest rammet, nemlig ved operasjon av brystveggen. Dette betyr at det store flertallet står uten behandlingstilbud og at dem som ønsker hjelp må oppsøke privat hjelp og dekke dette selv.
Hjerteavdelingen har henvendt seg til Helsedirektoratet og ba om lov til å starte korsettbehandling. Svaret derfra var negativt og man henviste til NAV som også avslår alle søknader om slike korsett.
Det som fremkommer er imidlertid at situasjonen er en annen på Østlandet. Torakskirurgisk avdeling på Rikshospitalet gir korsettbehandling i samarbeid med ortopedibedriften Sophies Minde.
Regningen for korsettet blir sendt til det sykehuset pasienten sokner til, men tilbudet er foreløpig bare tilgjengelig for dem som er bosatt i Helse sør-øst.
Det fremstår som svært uheldig at det er postnummeret til disse ungdommene som skal avgjøre hvilken hjelp de får, eller tykkelsen på foreldrenes lommebok. Spørsmålsstiller har stort forståelse for at både pasientene og deres familier opplever forskjellen mellom regionene som problematisk og urettferdig.