Skriftlig spørsmål fra Bengt Fasteraune (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1079 (2020-2021)
Innlevert: 26.01.2021
Sendt: 27.01.2021
Besvart: 02.02.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Bengt Fasteraune (Sp)

Spørsmål

Bengt Fasteraune (Sp): I helgen oppsto det brann i et verksted i Skjåk. Politiet brukte to timer på å komme til stedet. En så lang responstid bidrar til å skape usikkerhet for befolkningen i distriktet.
Mener statsråden at to timer responstid er akseptabelt når det oppstår potensielt livstruende situasjoner?

Begrunnelse

Rask responstid fra politiet når det oppstår potensielt livstruende situasjoner er avgjørende for å sikre tryggheten til innbyggere i hele landet. Senterpartiet advarte mot at Nord-Gudbrandsdal og Midt-Gudbrandsdal har fått felles patruljedistrikt fordi det kunne føre til økt responstid, mindre tilstedeværende politi og mindre trygghet for innbyggerne i Gudbrandsdalen på grunn store avstander.
I en fersk innbyggerundersøkelse kan vi lese at gapet mellom innbyggernes tillit til politiet i små og store kommuner har vokst fra 2 prosentpoeng i 2015 til 7 prosentpoeng i 2020. Andelen som sier seg enig i at politiet kommer raskt til stedet ved akutt behov for hjelp, har i de små kommunene sunket fra 47 prosent i 2015 til 39 prosent i 2020. Dette forsterker Senterpartiet sitt syn om at politiet de siste årene har blitt mindre tilstede i de mindre kommunene i Norge.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Krav til politiets responstid på nasjonalt nivå ble innført fra 2015 for å sikre mer kunnskap og en økt bevissthet om betydningen av rask respons. Politidirektoratet setter mer detaljerte krav til responstid for de enkelte politidistriktene.
Jeg kan ikke bedømme de vurderinger og prioriteringer politiets operasjonssentral gjorde ved denne konkrete hendelsen. La meg likevel understreke at krav til responstid gjelder for ekstraordinære hendelser og hendelser der liv er direkte truet, eller der det av andre grunner er påkrevd med umiddelbar respons fra politiet. Disse oppdragene omtales som hasteoppdrag og det er operasjonssentralen i politidistriktet der hendelsen skjer, som foretar vurderingen av hvor mye et oppdrag haster. For at vurderingene skal gjøres mest mulig likt uavhengig av hvem som mottar meldingen og hvor i landet hendelser skjer, gjøres vurderingene etter en standardisert metode.
På nasjonalt nivå er kravet til responstid hvor det bor 20 000 eller flere innbyggere 11 minutter. I tettsteder hvor det bor mellom 2 000 og 20 000 innbyggere er kravet til responstid 19 minutter. For tettsteder med færre enn 2 000 innbyggere er kravet til responstid 30 minutter. De siste tilgjengelige målingene for politiets responstid viser at politiet innfrir de nasjonale kravene for alle tre tettstedskategorier. Detaljert informasjon og statistikk om politiets responstid er publisert og tilgjengelig under «Tall og fakta» på www.politiet.no. Statistikken viser at Innlandet politidistrikt, som dekker Skjåk kommune, innfrir responstidskravet som Politidirektoratet har satt for alle tre tettstedskategorier.
En viktig del av politireformen handler om å samlokalisere politiets og brann- og redningsetatens nødmeldingssentraler. Dette skal gjøre at etatene enkelt kan kommunisere med hverandre om oppdrag og bidra til godt samvirke. I tillegg bidrar samlokalisering av nødmeldesentralene til forenklet informasjonsdeling, som igjen fører til bedre utnyttelse av nødetatenes samlede ressurser. Hendelsen som stortingsrepresentanten viser til gjelder brann, hvor det er viktig at brann- og redningsvesenet kommer raskt og først til stedet da ledelse av brannbekjempelse ligger til brann- og redningsvesenet. Politiets oppgaver ved en slik hendelse vil være å ivareta sikkerheten i innsatsområde, sette opp sperringer samt sikre spor med tanke på videre etterforskning.
Jeg viser også til at det er etablert en trippelvarslingsrutine hos nødetatene som skal bedre etatenes felles situasjonsforståelse i oppdrag som krever koordinering mellom dem. Det er i stor grad enighet mellom nødetatene om at enten brann, helse eller politi skal prioritere å rykke ut på et oppdrag, og at det kun er ved pågående livstruende vold (PLIVO) at alle rykker ut samtidig.
Jeg har tillit til at politidistriktene vurderer og prioriterer oppdrag slik at hendelser blir løst på en mest mulig hensiktsmessig og ressurseffektiv måte, i lys av hendelsens karakter og tilgjengelige ressurser. Jeg er også glad for å kunne konstatere at innbyggerundersøkelsen viser at befolkningens trygghetsfølelse og tillit til politiet har økt de siste årene.