Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til finansministeren

Dokument nr. 15:1080 (2020-2021)
Innlevert: 26.01.2021
Sendt: 27.01.2021
Besvart: 03.02.2021 av finansminister Jan Tore Sanner

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Vil finansministeren be Finanstilsynet undersøke bankenes praksis med setting av boliglånsrente og hvorvidt det systematisk tilbys ulik boliglånsrente ut i fra bostedsadresse?

Begrunnelse

En undersøkelse gjennomført av renteradar.no på forespørsel fra Avisa Oslo viser at det er forskjeller i rentebetingelsene på boliglån avhengig av hvor du bor i Oslo. Låntakere i Oslo Øst får dårligere rentebetingelser, betaler altså høyere boliglånsrente, enn låntakere i Oslo Vest. Slike geografiske forskjeller ser vi også mellom landsdeler.
Dersom bostedsadresse påvirker rentesettingen til bankene er bankene med på å opprettholde og forsterke økonomiske forskjeller og den økonomisk delte byen Oslo. Det er alvorlig. Derfor må finanstilsynet undersøke om Renteradars funn stemmer og dersom det er tilfellet, se nærmere på årsakene til en slik praksis.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Jeg viser til mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 1074 fra representant Siri Gåsemyr Staalesen om samme tema. Som jeg skriver i svaret, er det en kjensgjerning at Oslo er en by med til dels betydelige forskjeller mellom øst og vest, men også innen de enkelte bydelene. Det gjelder bl.a. inntekts- og utdanningsnivå, som kan påvirke hvilken sikkerhet, belåningsgrad og betjeningsevne den enkelte har knyttet til sine boliglån, som igjen spiller inn på vilkårene de ulike bankene tilbyr. Slike forskjeller er det også i noen grad mellom landsdelene, i tillegg til at det er variasjon i boligpriser og konkurransen om bankkundene. Jeg er glad for at Avisa Oslo og Renteradar retter søkelyset mot bankenes utlånsrenter og bruker data fra Finansportalen på nye måter, selv om denne undersøkelsen nok ikke tilsier at bankene på generelt grunnlag forskjellsbehandler kunder etter hvor de bor. Digitalisering og fremveksten av prissammenligningstjenester har gjort det lettere for banker og andre aktører å tilby tjenester i hele landet, men geografi spiller fremdeles en rolle. Oppslaget i Avisa Oslo er en påminnelse om at det er verdt å være oppmerksom på lokale og regionale variasjoner i analyser av finansmarkedene og norsk økonomi.
Som jeg svarte på spørsmål nr. 1074, er satsing på åpenhet, god informasjon og kunnskaper om personlig økonomi etter mitt syn de beste virkemidlene for å sikre bred tilgang til gode finansielle tjenester til riktig pris.
Jeg vil også vise til de mange tiltakene som regjeringen har truffet for å løfte barnefamilienes økonomi og bidra til integrering og inkludering i arbeidslivet. Denne innsatsen er viktig for å redusere ulikheten på lengre sikt, både i Oslo og resten av landet.