Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1084 (2020-2021)
Innlevert: 26.01.2021
Sendt: 27.01.2021
Besvart: 03.02.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Mener næringsministeren at de statlige støtteordningene i forbindelse med koronaviruset har truffet sirkus- og tivolibransjen godt nok hittil, og hvilke justerte ordninger arbeider statsråden eventuelt med å få på plass, for å bidra til at Cirkus Arnardo og andre i deres bransje skal komme seg gjennom den koronarelaterte krisen de nå står oppe i?

Begrunnelse

Norsk Cirkus- og tivolieierforening melder om en svært alvorlig situasjon for deres bransje, etter at virksomhetene de organiserer har hatt et omsetningsfall på 80-100 %. De melder om en årlig omsetning på ca 200 millioner, men at de totalt bare skal ha mottatt 2,5 millioner kroner i kompensasjon. Sirkusene skal imidlertid også ha mottatt noe kulturkompensasjon.
Cirkus Arnardo, ble etablert helt tilbake i 1949 og holder til i Lillesand. De gir tilbakemelding om at situasjonen for deres del er svært alvorlig. Samtidig er det stor usikkerhet både knyttet til mulighetene for å gjennomføre sesongen 2021 og hva slags eventuelle statlige kompensasjonsordninger Cirkus Arnardo og resten av bransjen kan vente seg.
Stortingsrepresentant Sverre Myrli (Ap) stilte 24. april 2020 i dokument nr. 15:1420 (2019-2020) et spørsmål med lignende tematikk. Da svarte næringsministeren blant annet at regjeringen løpende vurderer om de økonomiske ordningene bør justeres og at:

«Jeg vil følge situasjonen i opplevelsesbransjen tett den neste tiden, og vurdere løpende om iverksatte tiltak har ønsket og tilstrekkelig effekt på bransjens virksomheter.»

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Koronapandemien har gjort hverdagen uforutsigbar for norsk næringsliv, også for sirkus- og tivoliaktørene. Derfor har regjeringen etablert en rekke ordninger og tiltak for å hjelpe små og store bedrifter over hele landet, og regjeringen la 29. januar 2021 frem for Stortinget forslag til ytterligere tiltak. Tiltakene er en blanding av kompensasjon og tiltak som skal støtte omstilling og aktivitet.
Sirkus og tivoli har lang tradisjon i Norge, og er viktige bidrag til et mangfoldig kultur- og opplevelsestilbud i hele landet. Sirkus- og tivolibransjen kan på lik linje med andre bedrifter søke om midler fra de generelle ordningene som er opprettet for å hjelpe næringslivet gjennom koronapandemien. Ordninger skal bidra til å avlaste bedriftene når det gjelder kostnader, og arbeidstakerne når det gjelder kompensasjon for tapt arbeidsinntekt.
Som kjent opprettet regjeringen sommeren 2020 en egen ordning tilpasset bedrifter med lovpålagt vedlikehold. Foretak med driftstillatelse under lov om taubaner og lov om fornøyelsesinnretninger kunne søke om tilskudd for dekning av en andel av foretakets kostnader til lovpålagt vedlikehold i perioden 12. mars – 31. oktober 2020. Ordningen svarte ikke helt til forventningene, og det ble utbetalt i underkant av 20 mill. kroner.
De omreisende tivoliene er inkludert i støtteordningen for publikumsåpne arrangementer, som Innovasjon Norge forvalter, og sirkusene har vært omfattet av Kulturrådets kompensasjonsordning for arrangører og underleverandører i kultursektoren. Ordningen for store publikumsåpne arrangementer hadde søknadsfrist 1. februar og det er kommet inn i underkant av 130 søknader. Omsøkt beløp i sum på disse søknadene er i overkant av 130 mill. kroner. Kulturrådets kompensasjonsordning har hatt en søknadsrunde, og det er nå en ny runde med søknadsfrist 1. mars. For øvrig er både sirkus og tivoli dekket av kompensasjonsordningen for bedrifter med stort omsetningsfall. Statlige ordninger kan ikke kompensere for alt tap som har påløpt gjennom koronaperioden, men statlige støtteordninger skal hjelpe levedyktige bedrifter gjennom pandemien.
Smittesituasjonen er fremdeles uoversiktlig, og det er ikke mulig å si noe sikkert om hvorvidt sesongen 2021 vil ligne mest på 2020-sesongen eller 2019-sesongen for sirkus- og tivolibransjen. Vi vil ha økonomiske tiltak så lenge krisen varer, og det er viktig at tiltakene er tilpasset smittesituasjonen. Regjeringen er også opptatt av å legge best mulig til rette for å gjenoppta aktivitet den dagen samfunnet kan åpne opp igjen.