Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1087 (2020-2021)
Innlevert: 27.01.2021
Sendt: 27.01.2021
Besvart: 03.02.2021 av samferdselsminister Knut Arild Hareide

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hva gjør samferdselsdepartementet for å sikre at smittevernet ved døgnhvileplassen på Fugleåsen på Langhus blir ivaretatt, og hvordan sikrer man registrering av brukere av døgnhvileplassen slik at man kan følge opp strategien med testing, isolering, smittesporing og karantene (TISK)?

Begrunnelse

Døgnhvileplassen på Fugleåsen ligger på Langhus i Nordre Follo kommune, som er rammet av et pågående utbrudd med den britiske varianten av covid-19. Kommunen har nå iverksatt svært strenge smitteverntiltak og innbyggerne er anbefalt å holde seg hjemme, og ikke krysse kommunegrensen unødig.
I svar på spørsmål 15:831 (2020-2021) fra Sverre Myrli til statsråd Høie, svarer helseministeren blant annet følgende:

«Etter covid-19-forskriften § 6 b femte ledd er det gjort unntak for innreisekarantene ved kryssing av Norges grense i arbeidstiden for yrkessjåfører av langtransport og togpersonell som ikke arbeider på godstog.»

Innbyggerne på Langhus og i Nordre Follo er opptatt av at man fjerner risikoen for import av ny smitte, herunder risikoen for smitte fra døgnhvileplassen som også brukes av sjåfører som er unntatt karanteneplikt.

Knut Arild Hareide (KrF)

Svar

Knut Arild Hareide: Statens vegvesen har ansvaret for driften av Fugleåsen døgnhvileplass. Dette er et tilbud som er forbeholdt næringstransporter og tyngre kjøretøy. Personbiler og campingvogner har ikke lov til å benytte plassen. Døgnhvileplassen består av oppstillingsplasser for vogntog, og det er et servicebygg med dusj- og toaletter. Det er ikke oppholdsrom i tilknytning til anlegget.
Døgnhvileplassen har ikke fast bemanning, men et vaktselskap ivaretar den daglige kontrollen og sikkerheten. Anlegget kontrolleres også daglig av driftspersonell og renholdere. Det er innført forsterket renhold av servicebygget, dette gjennomføres to ganger pr. døgn, sju dager pr. uke. Det er tilgang til vann, såpe og tørkepapir. Det er også hengt opp informasjon om smittevern på flere språk.
Statens vegvesen har ikke iverksatt tiltak knyttet til registrering av brukere av døgnhvileplassen, og har heller ikke mottatt føringer fra statlige eller lokale helsemyndigheter om slike tiltak. Registrering av brukere av områder som ikke er fast bemannet er utfordrende. Dersom sentrale helsemyndigheter mener det er hensiktsmessig å innføre registreringstiltak på døgnhvileplasser langs riksvegnettet vil Statens vegvesen gå i dialog med helsemyndighetene om hvordan dette kan løses i praksis.