Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1100 (2020-2021)
Innlevert: 27.01.2021
Sendt: 28.01.2021
Besvart: 02.02.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Hvorfor har ikke regjeringen sikret nødvendige fullmakter til politiet slik at de kan håndheve påbudet om obligatorisk testing?

Begrunnelse

Viser til skriftlig spørsmål (Dokument nr. 15:1085 (2020-2021)) om personer som unndrar seg obligatorisk test ved Svinesund.
Kommunen har ikke myndighet til å håndheve kravet om obligatorisk testing på grensen.
Til Halden Arbeiderblad har Merete Beck, leder av utlendingsseksjonen i Øst politidistrikt, uttalt følgende:

«Politiets ansvar er innreisekontroll. I den grad noen velger å ikke teste seg, er politiet avhengig av at helsemyndighetene anmelder forholdet, for at vi skal kunne følge det opp.»

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Innledningsvis vil jeg understreke at manglende etterlevelse av påbudet om obligatorisk testing ved innreise håndheves strafferettslig gjennom adgangen til å ilegge bøter. Slik jeg oppfatter det, gjelder representantens spørsmål politiets adgang til å sikre at testing faktisk gjennomføres.
Det er viktig å gjøre etterlevelse av fastsatte smitteverntiltak enkel, og unndragelse vanskelig. De praktiske aspektene ved gjennomføringen av testplikten ved innreise er belyst i mitt svar på representantens spørsmål nr. 1085. Når det gjelder det rettslige, så er det ikke tradisjon i norsk smittevernlovgivning for å knytte inngripende tvangshjemler til tiltak som retter seg mot allmennheten.
Prinsippet om tillitbasert gjennomføring av smitteverntiltak har vært fastholdt gjennom pandemien, og etterlevelse sikres først og fremst ved at brudd på reglene kan straffes med solide bøter. Imidlertid vil også behovet for tydeligere regler for å sikre gjennomføring av plikten til testing, bli vurdert.