Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1107 (2020-2021)
Innlevert: 28.01.2021
Sendt: 28.01.2021
Besvart: 02.02.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Vil statsråden ta grep, slik at ikke ansvarspulverisering fører til at det er fritt frem å reise inn i Norge uten å teste seg?

Begrunnelse

Fremskrittspartiet har siden august argumentert for at det må innføres obligatorisk testing på grensene. Til tross for at regjeringen først advarte mot å innføre dette, og siden har sagt det er innført flere ganger, rapporteres det fortsatt om at mange krysser grensen uten å ta den obligatoriske testen. Dette skjer selv om testkapasiteten på eksempelvis Svinesund er god nok.
27. januar kunne blant annet Halden Arbeiderblad og NRK rapportere om at mange av de som krysser ved Svinesund, lar være å teste seg på grensen. Det til tross for at Halden kommune har kapasitet til å teste alle som passerer her. De fleste bilistene dropper testen og kjører rett ut på motorveien.
Beredskapsleder i Halden kommune anslår at bare 20-25 prosent blir testet. Hverken politiet eller kommunen sier de har ansvar for å dirigere trafikken innom teststasjonen. Kommunen sier på sin side at ingen har hjemmel til å tvinge folk til å teste seg, mens politiet sier at de bare har ansvar for å kontrollere at de som ønsker å passere grensen til Norge oppfyller innreisevilkårene.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Allerede i mars 2020 ble det innført strenge restriksjoner på utlendingers adgang til å reise inn i Norge under pandemien. Norge har siden den gang vært blant de landene i Europa som har strengest tiltak på grensene. Det har vært viktig for regjeringen å se til rådene fra helsemyndighetene for hvilke tiltak som har vært nødvendige på de ulike stadiene av pandemien. Fra november 2020 har innreisevilkårene og relaterte bestemmelser i smittevernlovgivningen gradvis blitt innskjerpet. Fra 18. januar 2021 innførte vi obligatorisk testing på grensen for personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt.
De 32 godkjente grensepasseringsstedene inkl. teststasjonen på norsk indre Schengen-grense har forskjellige utfordringer knyttet til geografi, trafikkvolum, infrastruktur, tilgang på riktig kompetanse og andre forhold som tilsier at det må er noe ulike løsninger på de ulike stedene.
Tilbakemeldingene fra Politidirektoratet beskriver at det er et godt samarbeid på Svinesund mellom kommunen, Statens vegvesen, Tolletaten, helsemyndighetene og politiet. Flere av aktørene har fått nye oppgaver på kort varsel og vi må ha forståelse for at det tar noe tid å etablere gode rutiner. Politidirektoratet bemerker også at det er politiets oppfatning at en stor andel av de reisende over Svinesund er pendlere som er unntatt fra kravet om å la seg teste ved hver innreise.
Onsdag 27. januar besluttet aktørene på Svinesund at politiet skulle bruke ekstra ressurser de neste dagene på å dirigere alle reisende fra grensekontrollen videre inn gjennom teststasjonen. Samtidig startet kommunen, Statens veivesen og Forsvaret byggingen av en midlertidig vei/bru som vil sikre at all reisende må kjøre gjennom teststasjonen uten at politiet trenger å bruke ressurser på trafikkdirigering. Denne brua skal etter planen tas i bruk 1. februar.
Politidirektoratet ble i brev datert 29. januar 2021 gitt ansvaret for å koordinere involverte aktører på grensepasseringsstedene for å sikre best mulig oppfølging av gjeldende innreiserestriksjoner og smittevernregelverk.