Skriftlig spørsmål fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1126 (2020-2021)
Innlevert: 29.01.2021
Sendt: 01.02.2021
Besvart: 08.02.2021 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Spørsmål

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Hvordan kan regjeringen forsvare at valgkortet til stortings- og sametingsvalget 2021 ikke sendes ut fysisk i posten til alle?

Begrunnelse

Valgkortet oppgir når valget foregår, hvor du har stemmelokale og hva åpningstidene er. Når velgerne tar det med seg i valglokalet, blir møtet med valgfunksjonærene lettvint og greit. Selv brukere av digitale løsninger har satt stor pris på å få valgkortet i posten – og tar vare på det som det «demokratiske verdipapiret» det er.
Dagsavisen meldte 29.01.21 at valgdirektoratet legger opp til at valgkortet ved det kommende stortings- og sametingsvalget blir utsendt digitalt. Eldreombudet engasjerer seg i saken, og frykter at mange som ikke bruker digitale løsninger dermed faller utenom. «De må ta hensyn til at ikke alle er digitale», sier eldreombud Bente Lund Jacobsen til Dagsavisen, og fortsetter:

«– Så enkelt, så greit. Og så må de gjøre ting enkelt og tilgjengelig, sånn at alle får muligheten til et ordentlig valg og får den informasjonen de trenger. Jeg er redd for at det kan bli en rekke eldre som synes det blir for mye herk med valgkort og valgene våre, og bare gir opp. Og at vi får mange som ikke benytter seg av stemmeretten sin på grunn av det.»

Selv om norske borgere er blant de beste i Europa når det gjelder digitale ferdigheter, er det fortsatt mange som ikke bruker datamaskin. Flere syns også det er vanskelig å bruke digitale løsninger av den typen det legges opp til.
14 % av befolkningen, eller om lag 600 000 nordmenn, bruker ikke internett, smarttelefon, datamaskin eller nettbrett, meldte NTB 14.12.20 med henvisning til en undersøkelse fra Kompetanse Norge, som er et direktorat underlagt Kunnskapsdepartementet. Det er spesielt mange eldre og folk med kort utdanning som ikke behersker digitale løsninger. Én av tre i den aktuelle undersøkelsen sier at de ikke har noen erfaring med å finne informasjon på offentlige nettsider. Nærmere to av tre bruker ikke digital ID, mens sju av ti svarer at de aldri har fylt ut et nettskjema.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Digital kommunikasjon er ihht. forvaltningsloven hovedregelen i kommunikasjonen mellom innbyggere og det offentlige. Det er imidlertid full anledning til å reservere seg mot elektronisk kommunikasjon fra det offentlige, og motta fysiske brev i stedet.
Stemmeberettigede som ikke behersker digitale verktøy eller ikke ønsker eller kan kommunisere digitalt, og derfor har reservert seg mot elektronisk kommunikasjon med det offentlige, vil fortsatt få et fysisk valgkort i postkassen.
Valgdirektoratet vil sørge for at kommunene får nødvendig opplæring, og at velgerne får nødvendig informasjon om digital utsendelse av valgkort. Jeg understreker at kommunene har plikt til å kunngjøre hvor og når velgerne kan stemme i deres kommune, og at ingen velgere skal være avhengige av valgkortet for å få informasjon om når og hvor de kan stemme. Valgkort er heller ikke nødvendig å ha med seg når man avgir stemme. Det er kun krav om legitimasjon. Valgkortet er således ikke et "demokratisk verdipapir", slik representanten skriver. Innføringen av digital utsendelse av valgkort vil bli evaluert etter valget.
Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019 ble det gjennomført forsøk med digital utsendelse av valgkort i 18 utvalgte kommuner. Stemmeberettigede i disse kommunene fikk valgkortet elektronisk med mindre de hadde reservert seg mot elektronisk kommunikasjon med det offentlige. Stemmeberettigede som ikke hadde oppdatert eller bekreftet kontaktinformasjon i kontakt- og reservasjonsregisteret de siste 18 månedene, fikk sammen med de som hadde reservert seg, valgkortet tilsendt per brevpost.
Informasjon om hvor og når velgerne kunne stemme ble i tillegg gitt i ulike kanaler, og det ble også sendt ut en SMS med påminnelse om valget.
Valgdirektoratet har fått gjennomført en evaluering av forsøket. Tre av fire spurte velgere svarte at de ønsker å få valgkortet elektronisk ved neste valg. Syv av ti åpnet det digitale valgkortet de fikk tilsendt, og halvparten av dem som stemte, brukte dette valgkortet da de stemte. Evalueringen viser at av velgerne i aldersgruppen 60+, foretrekker 61 prosent å få valgkortet digitalt og 26 prosent ønsker å få valgkortet på papir. Av kommunene som svarte på departementets valggjennomføringsundersøkelse etter valget, er flertallet positive eller svært positive til ordningen med digitale valgkort.
Valgdirektoratet fikk i 2020 i oppdrag å følge opp erfaringer med og evaluering av forsøket med elektronisk utsendelse av valgkort til velgere. Valgdirektoratet anbefalte at valgkort gjøres digitalt tilgjengelig for velgerne ved stortingsvalget i 2021. Valgdirektoratet viser til flere fordeler med elektronisk utsendelse. Blant annet vil det gi økt tilgjengelighet for blinde og svaksynte velgere, sørge for at flere velgere mottar valgkortet, redusere kostnadene ved utsendelse av valgkort, og oppfylle statens digitaliseringskrav. Direktoratet påpeker at en forutsetning for en vellykket gjennomføring, er gode kommunikasjonstiltak.
Også valglovutvalget ser positivt på å innføre elektronisk utsendelse av valgkort. Utvalget viser til at det vil være i tråd med forvaltningsloven § 15 a første ledd, som sier at digital kommunikasjon skal være hovedregelen i kommunikasjon med andre.
Departementet vedtok med dette som bakgrunn i november 2020 en endring i valgforskriften som fastslår at valgkort skal sendes elektronisk til stemmeberettigede bosatt innenriks, unntatt på Svalbard og Jan Mayen. Stemmeberettigede som står oppført som reserverte i kontakt- og reservasjonsregisteret, vil fremdeles få valgkortet tilsendt som brevpost. Også de som ikke har oppdatert eller bekreftet kontaktinformasjon i registeret de siste 18 månedene, vil få valgkortet tilsendt som brevpost.
Jeg er kjent med at det er innbyggere som har lav digital kompetanse. Regjeringen har et klart mål om at alle som ønsker det, skal få et tilbud om opplæring i grunnleggende digitale ferdigheter. Regjeringen samarbeider med blant andre KS, Kompetanse Norge og Seniornett Norge for å få legge til rette for veiledning og opplæring i digitale ferdigheter for de som ønsker det. Dette arbeidet vil vi fortsette med også i årene fremover.
Departementet har også, sammen med Valgdirektoratet, invitert Eldreombudet til et møte for å høre deres innspill til hvordan informasjon om valgkortet og mulig innretning på løsningen, kan bidra til å tilrettelegge for denne aldersgruppen.