Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Mener statsråden det fremstår forholdsmessig og i tråd med formålet at bevilget støtte for å avhjelpe kultursektoren gjennom koronapandemien eksempelvis nyttes til å betale millionhonorarer til enkeltaktører for gjennomføring av konsertserie av noen ukers varighet, der forholdsmessigheten blant annet sees opp mot den inntektssikring og kompensasjon som ansatte, frilansere, selvstendig næringsdrivende og andre næringsdrivende kan motta gjennom ulike midlertidige ordninger under koronapandemien?
Begrunnelse
Stimuleringsordningen for kultursektoren skal etter sitt formål bl.a. bidra til "å nå kulturpolitiske mål og avhjelpe kultursektoren gjennom den pågående covid-19-krisen". På Kulturrådets hjemmesider står det bl.a. om stimuleringsordningen for kulturlivet at "Tilskuddet kan avkortes dersom nettokostnaden framstår som uforholdsmessig." Forskriften til ordningen inneholder også regler for stansing og tilbakebetaling av støtte.
I følge VG 30. januar viser regnskapet for en aktør som fikk 13,3 millioner fra stimuleringsordningen til gjennomføring av en konsertserie før jul at ca. åtte mill. kroner har blitt brukt på honorarer. Av dette har 5,4 mill. kroner gått til kunstnerisk medvirkende fordelt på seks personer, noe som gir et snitt på 900.000 kr pr person. Ut fra saken fremstår det at honoraret er fordelt ulikt og at enkeltaktører har fått millionbeløp. De samlende billettinntektene fra konsertserien opplyses i VGs sak for øvrig til i underkant av 2,4 mill. kroner. Nevnte konsertserie ble gjennomført i november og desember 2020.
Fra 1. november 2020 har selvstendig næringsdrivende og frilansere en inntektssikring på maks. tilsvarende ca. 360 000 kroner i året og for hver krone man har i inntekt avkortes støttebeløpet med 60%. Det fremkommer for øvrig stadig nye eksempler på store skjevheter i støtte mellom ulike aktører innenfor kultursektoren, og mellom aktører som kommer inn under ulike støtteordninger underlagt ulike departementer.