Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1163 (2020-2021)
Innlevert: 02.02.2021
Sendt: 03.02.2021
Rette vedkommende: Landbruks- og matministeren
Besvart: 08.02.2021 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil justisministeren ta et initiativ ovenfor politiet slik at andre alternativer enn avliving vurderes i slike saker?

Begrunnelse

De senere år har vi sett flere saker hvor politiet har konkludert med avlivning av hunder. Disse sakene har skapt mye engasjement blant hundeiere og dyrevenner. Spørsmålsstiller har den siste tiden mottatt en rekke henvendelser angående «Teddy-saken» som et eksempel på dette. Flere av de som tar kontakt frykter dagens rettstilstand i påvente av ny hundelov.
Dagens lovverk gir muligheter for å vurdere andre alternativer enn det mest inngripende som er avliving.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Forvaltningsansvaret for Lov om hundehold (hundeloven) ble i statsråd den 1. mars 2019 overført fra Justisdepartementet til Landbruks- og matdepartementet. Landbruks- og matdepartementet startet høsten 2019 opp arbeidet med gjennomgang av loven i henhold til anmodningsvedtak nr. 882 (13. juni 2017) fra Stortinget. Det har blitt avholdt et innspillsmøte om hvordan hundeloven fungerer, og departementet har mottatt 360 skriftlige innspill.
Det er åpenbart at regelverket om hundehold har stor betydning for mange av landets innbyggere, og trykket for å sikre hunders rettsvern har økt. Hundehold har et klart sikkerhetsmessig aspekt, samtidig er det også viktig at dyrevelferd og dyrs egenverdi blir ivaretatt.
Lovgjennomgangen har avdekket et behov for å endre hundeloven på enkelte punkter for bedre å balansere sikkerhetsaspektet opp mot dyrevelferd og hundeeieres rettsikkerhet. I tillegg til lovendring vil veiledning for hundeeiere, kommuner og politi kunne bidra til en bedre balanse. Bruken av de opptrappende virkemidler som ligger i loven, er også et sentralt punkt som vurderes i det videre arbeidet.  
Landbruks- og matdepartementet arbeider med et endringsforslag, som vil sendes på høring våren 2021. Det tas videre sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget våren 2022.