Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1190 (2020-2021)
Innlevert: 04.02.2021
Sendt: 05.02.2021
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 12.02.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Politireformen sentraliserer basene. Reformen påvirker gjennomføring av passkontroll ved mannskapsbytte på supplyfartøy. Etter reformen opplever rederiene at kontroll av pass i Sandnessjøen er mer utfordrende å få gjennomført, sammenlignet med basen i Kristiansund. Dette viser at en reform på ett område, virker ødeleggende også for aktivitet på et annet område.
Er det tilsiktet at politireformen også skulle sentralisere oljeselskapenes basebruk, eller er det ingen i regjeringa som tar ansvar for en helhetlig politikk?

Begrunnelse

Det må gis tydelige signaler fra regjeringa til olje- og gassindustrien om at oljeleting og utbygging i nord må gi ringvirkninger på land i nord. Dette gjelder både igangsatte prosjekt, og prosjekt i prosess. Leteselskap kan ikke få utfordre omforent basestruktur, og unngå å bruke baser i nord. Funnene på norsk sokkel i 2020 utenfor Helgelandskysten må føre til ringvirkninger hos leverandørindustrien i Nordland, og at basene i Brønnøysund og Sandnessjøen blir brukt.
Petroleumsinfrastrukturen i Nord-Norge må ha sammenlignbare rammebetingelser med resten av landet, også tilgang på gode transportløsninger og annen infrastruktur. Det er derfor viktig at regjeringa ser helheten.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det framgår av utlendingsloven § 14 andre ledd at «Enhver som kommer til riket, skal straks melde seg for grensekontrollen eller nærmeste politimyndighet. Enhver som reiser fra riket, er underlagt utreisekontroll og skal ved utreisen melde seg for grensekontrollen eller nærmeste politimyndighet.»
Nærmeste politimyndighet er i denne sammenhengen knyttet til det godkjente grenseovergangsstedet med tilhørende anløpssteder. Disse er spesifisert i vedlegg 16 til utlendingsforskriften. For basen i Sandnessjøen er Mosjøen det godkjente grenseovergangsstedet, mens Sandnessjøen er godkjent anløpssted. Mannskapet som skal byttes, fremstiller seg derfor for grensekontroll på politistasjonen i Mosjøen.
Nordland politidistrikt har imidlertid valgt en løsning der politiet reiser til Sandnessjøen for å gjennomføre grensekontrollen på kai dersom det er flere av- eller påmønstrende sjømenn enn det antallet det er plass til i en drosje for transport til politistasjonen. Mindre grupper av- eller påmønstrende sjømenn tar drosje til Mosjøen for grensekontroll der. Denne løsningen har Nordland politidistrikt hatt gode erfaringer med. Politiet har stilt opp på kai i Sandnessjøen de tilfeller det har kommet en forespørsel fra basen i Sandnessjøen. Jeg har fått opplyst at Nordland politidistrikt ikke har fått klager på denne ordningen.
Situasjonen i Kristiansund er annerledes fordi det godkjente grenseovergangsstedet ligger i Kristiansund. Dette har imidlertid ingen sammenheng med politireformen, men er en konsekvens av plasseringen av de godkjente grenseovergangsstedene hjemlet i utlendingsforskriften.