Tellef Inge Mørland (A): Hvilke grep har helseministeren gjort, for å få en bedre oversikt rundt hvorvidt de inngripende sosiale tiltakene knyttet til koronaepidemien har konsekvenser for antall selvmord og selvmordsforsøk, og har statsråden nå en løpende eller månedsvis oversikt over selvmordstallene siden mars 2020?
Begrunnelse
I skriftlig spørsmål dokument nr. 15:1602 (2019-2020) utfordret jeg statsråden på hvordan antall selvmord og selvmordsforsøk hadde utviklet seg i etterkant av at man hadde innført inngripende tiltak i forbindelse med bekjempelse av koronaviruset fra den 12. mars 2020.
Helseministeren ga da tilbakemelding om at det ikke var mulig å si noe om utviklingen i antall selvmord. Dette skyldtes at statistikken i Dødsårsaksregisteret var basert på dødsmeldinger om dødsårsak som ble sendt inn av leger, supplert med opplysninger fra obduksjonsrapporter. I de fleste tilfeller ble meldingene fortsatt sendt inn på papirskjemaer med postgang som skulle innom flere andre aktører før de ble mottatt i Dødsårsaksregisteret. Det kunne ta flere måneder før disse meldingene nådde FHI. Imidlertid pekte statsråden på at en elektronisk løsning da var under utrulling.
Siden mai 2020 har vi måttet leve med nye inngripende tiltak, som blant annet har begrenset folks sosiale liv drastisk. En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion viser at hver tredje nordmann synes hverdagen er psykisk belastende på grunn av endringene som har fulgt med koronautbruddet. Hjelpetelefonene melder om vesentlig økt trykk og mange samtaler rundt selvskading og selvmordstanker. Behovet for å ha en løpende oversikt over situasjonen når det gjelder folks psykiske helse og selvmord, har med andre ord økt vesentlig siden mai, i takt med varigheten til de inngripende koronarestriksjonene.