Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1200 (2020-2021)
Innlevert: 05.02.2021
Sendt: 05.02.2021
Besvart: 10.02.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hva tenker statsråden om at Sputnik V kan få europeisk godkjenning og dermed bli godkjent for bruk i Norge i løpet av kort tid, og vil regjeringen da vurdere å inkludere Sputnik V i den norske vaksinestrategien?

Begrunnelse

Samtidig som vaksineringen av Norges befolkning møter utfordringer ved at AstraZeneca leveransene til Norge er sterkt redusert – og vaksinen i tillegg ikke kan brukes for å vaksinere eldre og risikogrupper – har The Lancet nylig publisert resultater av studier på den russiske koronavaksinen «Sputnik V» som har vist en vaksineeffekt på 91,6 prosent. Sputnik V har blitt godkjent i flere land og det er sendt søknad til European Medicines Agency (EMA) for godkjenning. Legemiddelverket har uttalt at dataene om effekt er svært gode nyheter og at vaksinen er lovende, samt at en godkjenning kan komme ila en eller to måneder.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: En rekke vaksinekandidater har vært under utvikling mot koronaviruset, og tre vaksiner har allerede fått godkjenning for bruk i Europa. For flere andre vaksinekandidater publiseres det nå lovende effektdata. Den russiskutviklede vaksinekombinasjonen av to adenovirusvaksiner som har fått tilnavnet "Sputnik V" er en av disse. Det er gode nyheter at det nå kommer lovende data fra et bredt spekter av ulike vaksiner. Det er utelukkende positivt at vaksinedata deles i fagfellevurderte tidsskrifter og med regulatoriske myndigheter, og det er lovende å se at det rapporteres om gode effektdata også for denne vaksinen.
Den russiskutviklede vaksinekombinasjonen Sputnik V inngår i dag ikke i EUs portefølje av vaksiner. Vaksiner som er godkjent av EMA for bruk i Europa vil imidlertid kunne bli aktuelle for bruk også i Norge. Det er legemiddelmyndighetenes vurdering av kvalitet, sikkerhet og effekt som er det avgjørende for om en vaksine eventuelt vil kunne tas i bruk i Norge, ikke opprinnelsesland.
Tett samarbeid med EU er hovedstrategi for tilgang til vaksiner for egen befolkning. EU har inngått avtaler med en bred portefølje av vaksinekandidater, noe som vil gi god tilgang til vaksiner til Norge. Vi forventer at takten i vaksineleveransene til Norge vil øke betydelig i andre kvartal sammenlignet med første kvartal. Dette skyldes økende volum i leveransene fra allerede godkjente vaksiner, og en forventning om godkjenning og leveranser også fra andre vaksinekandidater.