Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1208 (2020-2021)
Innlevert: 05.02.2021
Sendt: 08.02.2021
Besvart: 10.02.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Mange hjemmeboende eldre, deriblant personer med demensdiagnose, opplever på grunn av koronapandemien at de ikke får de tjenestene de har vedtak om.
Kan helseministeren svare på hva regjeringen vil gjøre for at kommuner som har stengt dagaktivitetstilbud skal gi forsvarlige helse- og omsorgstjenester til hjemmeboende eldre?

Begrunnelse

Noen av de som er rammest hardest av koronapandemien er personer med demens som i perioder har mistet hele eller deler av tilbud de har vedtak om å få. Selv mange måneder etter første nedstengning er mye av tilbud og tjenester fortsatt ikke tilbake til normalt. En rapport (laget av Nasjonalforeningen for folkehelsen) viser at belastningen på pårørende har økt i perioden og at bortfall av tilbud har rammet helsetilstanden til personer med demens. Hele 80 prosent av de pårørende oppgir at situasjonen har påvirket negativt, 40 prosent sier at det har vært sterkt negativt. Nå er organisasjoner som Norsk Sykepleierforbund og Nasjonalforeningen for folkehelsen sterkt bekymret for at tilbud folk har vedtak på å få, fordi de trenger det, fortsatt ikke er på plass.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Den kommunale omsorgstjenesten har ansvar for mennesker som er særlig sårbare for koronasmitte, enten pga. alder eller fordi de har underliggende sykdommer/funksjonsnedsettelser som gjør dem spesielt sårbare. De nasjonale rådene har derfor rettet oppmerksomheten mot å beskytte sårbare grupper, som eldre og personer med demens.
Vi har sett at de strenge smittevernstiltakene har ført til ekstra belastninger for mange av omsorgstjenestens brukere, som stengte eller reduserte tjenester, ensomhet og sosial isolasjon. Vi har derfor fortløpende tatt flere grep for å redusere de negative konsekvensene av smitteverntiltakene. Faglige råd og anbefalinger har kontinuerlig blitt oppdatert og tydeliggjort. Det er blant annet presisert i Helsedirektoratets nasjonale veileder at kommunene må iverksette tiltak som bidrar til å redusere de negative konsekvensene av sosial isolasjon for tjenestemottakerne. Her fremgår det også at kommunen må, så langt det er mulig, sørge for at dagtilbud kan holde åpent under covid-19-epidemien.
Et annet viktig grep for å bidra for å ivareta eldre og personer med demens er vaksinasjon.
Regjeringen har prioritert de aller eldste og personer i sykehjem tidlig i vaksinasjonsforløpet. De aller fleste av landets sykehjemsbeboere har nå fått vaksinedose to. Det betyr at de om kort tid er beskyttet mot sykdom hvis de skulle bli smittet av koronaviruset. Vi endrer derfor flere av rådene, slik at det blir lettere å besøke eldre på sykehjem, blant annet har Helsedirektoratet nylig publisert enklere besøksrutiner for vaksinerte beboere i sykehjem.
Det er kommunene som har ansvar for helse- og omsorgstjenester som sykehjem, avlastningstilbud, hjemmetjenester mv, samt sørge for smittevern og sørge for tilstrekkelig kapasitet i sine tjenester. Gjennom overnevnte råd, anbefalinger og veiledning gir vi kommunene overordnede rammer for arbeidet. Men vi erkjenner samtidig at dette er en ekstraordinær situasjon for kommunene. Regjeringen har derfor gitt kommunene forsikringer om at alle nødvendige kostnader i forbindelse med TISK-strategien og særskilte smittevernstiltak i 2020 og 2021 vil bli dekket. Regjeringen har i løpet av 2020 foreslått 18,7 mrd. kroner i ekstrabevilgninger til kommuner og fylkeskommuner i forbindelse med koronapandemien. Videre har regjeringen i Prop. 1 S (2020–2021) og Prop. 1 S Tillegg 1 (2020–2021) samlet foreslått 8,6 mrd. kroner til kommunesektoren i 2021 som kompensasjon for merutgifter og mindreinntekter i forbindelse med pandemien.
I tillegg til generelle styrkinger av kommuneøkonomien gjennom pandemien, er det bevilget særskilte midler rettet mot sårbare grupper både i 2020 og 2021. Blant annet er det bevilget 400 millioner kroner til en egen tiltakspakke rettet mot eldre i 2020, samt 75 millioner kroner til frivillige organisasjoner for å stimulere til tiltak som bidrar til å redusere de negative konsekvensene av smitteverntiltakene. I 2021 er det bevilget 325 mill. kroner til sårbare eldre og 75 mill. kroner til videreføring av stimuleringsprogrammet for helsefrivilligheten. Dette er viktige tiltak for å bidra til fysiske og sosiale aktiviteter for eldre som opplever sosial isolasjon eller passivitet som følge av smittevernreglene.
Regjeringen har nylig i Prop. 79 S (2020–2021) foreslått 30 millioner kroner til en tilskuddsordning for kommuner som samarbeider med restauranter om å tilby billige middager for hjemmeboende eldre som ønsker å spise sammen med andre. Dette skal skje etter at de eldre har fått koronavaksine, og blir en viktig markering for mange av at pandemien endelig nærmer seg slutten. Målet er å hindre ensomhet og samtidig støtte restaurant- og taxinæringen.
Overnevnte tiltak er sentrale bidrag for å gi personer med demens gode og forsvarlige tjenester. Men vi følger fortløpende med på situasjonen gjennom statsforvalterne, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.