Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1214 (2020-2021)
Innlevert: 05.02.2021
Sendt: 08.02.2021
Besvart: 12.02.2021 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Vil statsråden sørge for at barna får et trygt tilbud, og se til at barnehager som Smedhusåsen faktisk får kompensert alle koronarelaterte utgifter, for eksempel gjennom øremerking?

Begrunnelse

Barnehager i Østfold er under et sterkt press som følge av nye nedstenginger og smitteverntiltak. Smedhusåsen barnehage er blant barnehagene i Moss som nå er på gult nivå, og melder om krevende forhold. Smedhusåsen har som andre barnehager i Moss store ekstra utgifter og utfordringer knytta til renhold, plass og bemanning for å ivareta barn og smittevern på en god måte. Likevel har ikke Smedhusåsen eller de andre barnehagene hittil sett noe av den lova kompensasjonen.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Regjeringen har hele tiden vært tydelig på at kommunesektoren vil bli kompensert for virkninger av skattesvikt, inntektsbortfall og merutgifter i forbindelse med koronapandemien.
Regjeringen nedsatte derfor i april i fjor en arbeidsgruppe for å kartlegge hvilke typer utgifter og inntekter i kommunesektoren som blir påvirket av pandemien, og gi et anslag på hvor mye de ulike typene av utgifter og inntekter utgjør. Arbeidsgruppen består av representanter fra berørte departementer, kommunesektoren og KS. Arbeidsgruppens anslag bygger på datainnhenting som KS har foretatt. KS har samlet inn tall fra et bredt utvalg kommuner og alle fylkeskommunene. På dette grunnlaget har arbeidsgruppen laget et anslag for de økonomiske konsekvensene for kommunesektoren som helhet, inkludert konsekvenser for barnehager. De kom med en første delrapport i oktober, og vil komme med en ny delrapport i forkant av revidert nasjonalbudsjett. Den første delrapporten tilsa at kommunesektoren var godt kompensert i 2020. Samtidig er det fortsatt usikkerhet knyttet til de faktiske konsekvensene for kommunesektoren. For første halvår 2021 har Stortinget bevilget 8,6 mrd. kroner til kommunesektoren for merutgifter og mindreinntekter knyttet til covid-19.
Regjeringen har vært veldig tydelig på at det er viktig at kompensasjonen som er bevilget kommunene må videre ut til blant annet barnehager. Samtidig er det viktig at vurderinger knyttet til dette gjøres lokalt. En øremerking av koronalrelaterte utgifter til barnehagesektoren vurderer jeg at enten vil innebære svært byråkratiske søknadsordninger eller at det må fordeles mer sjablongmessig, og dermed i liten grad vil treffe behovene. Jeg legger videre til grunn at kommunene sørger for likebehandling mellom kommunale og private barnehager i håndteringen av ekstraordinære covid-19-utgifter. Her har KS og PBL kommet med felles anbefalinger om hvordan kommunene skal håndtere tilskudd til private barnehager i forbindelse med covid-19-pandemien.
Gjennom jevnlige dialogmøter jeg har med blant annet aktører i barnehagesektoren har jeg fått innspill om at noen barnehager, og også skoler, opplever at koronarelaterte utgifter ikke i tilstrekkelig grad blir dekket. Vi vurderer derfor nå, noe som også er varslet i Prop. 79 S (2020-2021), tiltak som bør gjennomføres i kommuner og fylkeskommuner slik at smitteverntiltak kan håndteres i skoler og barnehager uten at det går på bekostning av kvaliteten i tilbudet eller medfører unødvendig belastning på ansatte. Kommunesektorens utgifter til disse tiltakene vil være med i beregningene av merutgifter til barnehage og skole til revidert nasjonalbudsjett.