Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1216 (2020-2021)
Innlevert: 05.02.2021
Sendt: 08.02.2021
Besvart: 12.02.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Har regjeringen gjort en selvstendig vurdering av konsekvensene av å stenge grensene for pendlere fra Sverige og Finland som jobber i den norske helse- og omsorgssektoren før man sendte brev til kommunene, og har regjeringen oversikt over hvor mange dette gjelder og hvordan vil regjeringen eventuelt bidra til å erstatte disse?

Begrunnelse

Torsdag 4. februar sendte statsråd Monica Mæland brev til en rekke kommuner og ba om deres vurdering av å stenge grensene for pendlere fra Finland og Sverige som jobber i helse- og omsorgssektoren.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det er et hovedmål for regjeringens strategi for å håndtere covid-19-pandemien at vi til enhver tid har kontroll på smittespredningen. Kontroll innebærer at sykdomsbyrden er lav, og at antall pasienter er håndterbart i helse- og omsorgstjenesten. For å få dette til er det viktig å begrense importsmitte, og dette er særlig viktig nå med de muterte og mer smittsomme virusvariantene fra UK og Sør-Afrika. Derfor har regjeringen i flere omganger gjort innstramminger i innreiserestriksjonene, nå senest 29. januar.
Samtidig er det gitt unntak for utlendinger hvis tilstedeværelse i riket er strengt nødvendig for å kunne opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner eller ivareta befolkningens grunnleggende behov. Det er i alt 14 slike funksjoner, og «Helse og omsorg» er en av dem. Dette er funksjoner samfunnet ikke kan klare seg uten i syv dager eller mindre uten at det går ut over befolkningens grunnleggende behov. For hver funksjon er det utpekt et departement med særlig ansvar for nødvendig koordinering og samordning. Helse- og omsorgsdepartementet er hovedansvarlig departement for «Helse og omsorg», helsepersonell som pendler fra Sverige og Finland faller i dag inn under kategorien som har rett på unntak ut fra behovet for å sikre kontinuitet i denne funksjonen.
De siste ukene har flere representanter fra opposisjonen satt spørsmålstegn ved hvorvidt det fortsatt kommer for mange personer over grensen. Gruppen med pendlere fra Sverige og Finland som jobber i den norske helse- og omsorgssektoren er en av de største gruppene som fortsatt har adgang til Norge.
En ytterligere innstramming gjennom å stenge grensen for grensependlere vil kunne redusere risikoen for importsmitte. De mulige positive virkningene av et slik tiltak må imidlertid veies opp mot ulempene. En mulig negativ konsekvens vil, som representanten Myhrvold er inne på i sitt spørsmål, være at vi svekker evnen til å sikre forsvarlige helse- og omsorgstjenester, herunder helsevesenets evne til å håndtere pandemien.
Regjeringen anser denne gruppen for å ha en kritisk samfunnsfunksjon, og har ikke noe ønske om å stramme inn innreiserestriksjonene for denne gruppen. Når det allikevel blir stilt spørsmålstegn fra opposisjonen om hvorvidt det fortsatt er for mange som passerer grensene, så var det naturlig å vurdere om ytterligere restriksjoner vil kunne få uakseptable, negative konsekvenser for vår evne til å sikre trygge og forsvarlige helse- og omsorgstjenester under pandemien.