Skriftlig spørsmål fra Hårek Elvenes (H) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1263 (2020-2021)
Innlevert: 10.02.2021
Sendt: 10.02.2021
Besvart: 17.02.2021 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Hårek Elvenes (H)

Spørsmål

Hårek Elvenes (H): Kan forsvarsministeren redegjøre for fremdrift i planer om å fornye Forsvarets IKT samt å etablere en sikker digital infrastruktur og ansvarsfordeling for dette i Forsvarets organisasjon?

Begrunnelse

I Langtidsplanen for forsvarssektoren (2021-2024) følger regjeringen opp Forsvarssjefens fagmilitære råd om å styrke Cyberforsvaret. «Moderne kommunikasjons- og nettverkssystemer skal sikre sømløs integrasjon mellom de digitaliserte plattformene i Forsvaret og med allierte», fremgår det av Forsvarssjefens fagmilitære råd.
Regjeringen definerer Cyberforsvarets oppdrag til å være «å forebygge, avdekke og håndtere uønskede digitale hendelser rettet mot Forsvarets IKT i fred, krise og i væpnet konflikt.»
Videre foreslås at Cyberforsvaret skal «tilføres nye verktøy for å styrke evnen til sikkerhetsmessig overvåking og drift av Forsvarets IKT som initiert i forrige langtidsplan. Cyberforsvaret skal prioritere arbeidet med å fornye Forsvarets IKT»
Sikkerhetsekspertise påpeker at «gode prinsipper og prosedyrer for identitetsstyring på overordnet nivå» er en forutsetning, og vil kunne være grunnsikringen for å kunne levere sikre kommunikasjonstjenester på tvers enhetene. Uten god identitetsstyring oppstår sårbarhet, tvil om konfidensialitet, integritet og tilgjengelighet, som igjen betyr svekket forsvarsevne.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: I inneværende langtidsplan for forsvarssektoren er de mest sentrale initiativene innen fornying av Forsvarets IKT og etablering av en sikker digital infrastruktur virksomhetsprogrammene Mime og MAST, samt arbeidet med modernisering av Forsvarets kommunikasjons- og kryptoinfrastruktur og tiltak for forbedret sikkerhetsmessig overvåking som vil styrke evnen til å avdekke digitale angrep.
Program Mime koordinerer investeringer og kontinuerlige leveranser innen kampnære IKT-systemer i perioden fram til 2030. Forsvarsdepartementet og Finansdepartementet gjennomfører for tiden en kvalitetssikring av programmet og første del av planlagte leveranser. Program MAST (militær anvendelse av skytjenester) skal i perioden fram til 2028 modernisere IKT-plattformer og tjenester for alle relevante formål, inkludert kommando og kontroll, logistikk, kontorstøtte og digitalisering. Program MAST gjennomfører i 2021 en konkurransepreget dialog med aktuelle leverandører, og målsettingen er inngåelse av en kontrakt med en strategisk samarbeidspartner innenfor rådgivning, utvikling, leveranser, drift og vedlikehold i løpet av 2022. Selve moderniseringsarbeidet som skal gjennomføres i MAST vurderes nå gjennom en konseptvalgutredning knyttet til de planlagte investeringene. Investeringsprosjektet Varslingssystem for digital infrastruktur forbedrer evnen til å avdekke digitale angrep i Forsvarets systemer, og prosjektet vil etter planen ferdigstilles i løpet av 2022.
Forsvarsdepartementet utga en ny IKT-strategi for forsvarssektoren i 2020, samtidig som det ble etablert en IKT-funksjon for å lede arbeidet med å implementere strategien. Denne IKT-funksjonen ble 1. januar 2021 overført fra Forsvarsdepartementet til Forsvaret og er nå etablert som et IKT-program i Forsvarsstaben med ansvar for strategisk styring av IKT-virksomheten. Forsvarsstaben har også ansvaret som programeier og prosjekteier for IKT-investeringsprosjekter, på lik linje med andre investeringsprosjekter. Cyberforsvaret har ansvar for etablere, drifte og beskytte Forsvarets IKT-systemer. Forsvarsmateriell ved Forsvarsmateriell IKT-kapasiteter har ansvaret for investeringsanskaffelser og forvaltning av IKT-materiell og tjenester. Forsvarets logistikkorganisasjon har ansvaret for driftsanskaffelser av IKT-materiell og -tjenester.