Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1265 (2020-2021)
Innlevert: 10.02.2021
Sendt: 11.02.2021
Besvart: 17.02.2021 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Styringsgruppen for tilskuddsordningen for de regionale vitensentrene har vedtatt at vitensenteret ViteMeir tildeles 2 250 000 kroner for andre halvår 2021.
Kan statsråden svare på hvorfor ViteMeir tildeles mindre enn det som ble vedtatt i budsjettforliket?

Begrunnelse

Viser til følgende merknad og vedtak i budsjettforliket desember 2020 (Innst. 12S):

«Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, er positive til prosjektet ViteMeir og viser til budsjettenigheten mellom disse partiene i komiteen, hvor det foreslås å flytte 3,45 mill. kroner fra kap. 226 post 21 til kap. 226 post 71 til for å gi rom for at ViteMeir kan få tilskudd som vitensenter fra høsten 2021.»

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Bevilgningsøkningen som Stortinget vedtok ved behandlingen av 2021-budsjettet, gir rom for at vitensenteret ViteMeir kan få tilskudd som vitensenter fra høsten 2021. Den økte bevilgningen på 3,45 mill. kroner tilsvarer høsteffekten av det de eksisterende vitensentrene i gjennomsnitt mottar i tilskudd, som er 6,9 mill. kroner. På den måten er det lagt til rette for at ViteMeir på sikt kan få like mye i tilskudd som andre vitensentre mottar i gjennomsnitt, uten at det går utover tilskuddet til andre sentre.
Vitensenterprogrammet administreres av Forskningsrådet, og den årlige fordelingen av tilskudd er delegert til styringsgruppen for Vitensenterprogrammet. Styringsgruppen består av representanter fra skolesektoren, akademia og næringslivet. Styringsgruppen skal gjøre en selvstendig, faglig vurdering av tilskuddet til hvert enkelt senter, med utgangspunkt i retningslinjene for ordningen.
Ifølge Forskningsrådet søkte ViteMeir om et tilskudd på 4,5 mill. kroner. Tilskuddet fra Forskningsrådet på 2,25 mill. kroner er derfor i tråd med søknaden, siden Stortinget la til grunn at det skulle gis tilskudd for høsthalvåret. Et punkt i retningslinjene er at det statlige tilskuddet til et vitensenter ikke bør overstige 35 pst. av senterets samlede inntekter. Basert på de estimerte inntektene ViteMeir har oppgitt i søknaden sin, er 2,25 mill. kroner det maksimale senteret kan motta uten å gå over grensen på 35 pst.
Fremgangsmåten for å bestemme tilskuddet til ViteMeir er den samme som er benyttet da det ble bevilget midler til etableringen av Vitensenter Nordland i Mo i Rana og Atlanterhavsparken i Ålesund fra høsten 2019. Når ViteMeir åpnes, og kan vise til at senteret tilfredsstiller kriteriene i retningslinjene, kan senteret få et høyere tilskudd fra 2022. Styringsgruppen for Vitensenterprogrammet vil vurdere dette i tråd med retningslinjene.