Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1288 (2020-2021)
Innlevert: 12.02.2021
Sendt: 12.02.2021
Besvart: 16.02.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): I Rett24 den 10.2 omtales en sak om overgrepsmateriale som Øst politidistrikt ble tipset om i 2015. Saken kom ikke for retten før i 2020. Gjerningspersonen fikk stor strafferabatt og kun betinget dom blant annet grunnet fire år ren liggetid.
Hvorfor styrkes ikke påtalejuristene for å unngå at kriminalitetsofre både må risikere å gå i flere år med livet på vent og oppleve at overgripere samt andre kriminelle går fri grunnet til dels ekstremt lang saksbehandlingstid?

Begrunnelse

I nærpolitireformen står det: "Andelen straffesaker som oppklares skal økes, og saksbehandlingstiden skal reduseres. Antallet ikke påtaleavgjorte straffesaker skal reduseres betydelig, og tidsforløpet fra anmeldelse til rettskraftig dom skal reduseres". Det motsatte har skjedd. Ifølge politiets straffesaksrapport var oppklaringsprosenten omtrent 50 prosent i 2. tertial 2020 mot 54 prosent i 2016. Gjennomsnittlig saksbehandlingstid for alle saker har også økt siden 2016.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det overordnede ansvaret for straffesaksbehandlingen i politiet og i påtalemyndigheten ligger til riksadvokaten. Påtalemyndigheten er uavhengig ved behandlingen av den enkelte straffesak. Jeg ber derfor om forståelse for at jeg ikke kan gå inn i eller kommentere den konkrete saken som ligger til grunn for spørsmålet.
Jeg har stor forståelse for at strafferabatt på grunn av lang saksbehandlingstid i alvorlige straffesaker kan oppleves som krenkende og belastende for fornærmede. Det viktigste tiltaket for å forhindre slik strafferabatt er å redusere saksbehandlingstiden i politi, påtalemyndighet og domstoler. Regjeringen styrket dette arbeidet med 130 mill. kroner som en varlig økning i budsjettet for 2021.  
Regjeringens satsinger de siste årene viser en jevn styrking av påtalesiden i politiet, senest i årets budsjett da det ble bevilget 39 mill. kroner for å øke kapasiteten i påtalemyndigheten i politiet. Dette kommer i tillegg til de 83 mill. kronene som ble bevilget til politidistriktenes driftsbudsjett i 2020 for å styrke politiets etterforskningskapasitet, herunder påtalearbeid.
Som følge av satsinger som dette, og betydelig styrking av politi- og lensmannsetaten generelt, har Politidirektoratet opplyst om at det er om lag 30 pst. flere påtalejurister per 31.10.2020 enn da regjeringen tiltrådte.