Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1292 (2020-2021)
Innlevert: 12.02.2021
Sendt: 15.02.2021
Besvart: 23.02.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Man får avslag på AFP dersom man har vært for mye sykemeldt de siste tre årene. Folk rammes av denne regelen nå, personer som sykemeldes på grunn av pandemien både ved symptomer på sykdom eller de i risikogruppen som ikke kan ta hjemmekontor og dermed sykemeldes preventivt.
Vil statsråden endre regelverket slik at folk ikke mister muligheten til å gå av med AFP på grunn av pandemien?

Begrunnelse

Man får avslag på AFP-søknaden dersom man har for mange sykemeldinger de tre siste årene før uttak. Personer født etter 1. mars 1955 kan ikke vært sykemeldt mer enn 52 uker de tre siste årene.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Jeg vil innlede med å vise til at avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor opprinnelig ble avtalt i inntektsoppgjøret mellom LO og NHO i 1988. Deretter inngikk partene i lønnsoppgjøret 2008 en avtale om en ny AFP-ordning, tilpasset reglene om ny alderspensjon i folketrygden. Partene har etablert Fellesordningen for AFP, som administrerer ordningen. Ordningen og rammene for denne er med andre ord i hovedsak partenes ansvar.
Vilkårene for å motta AFP, også knyttet til varighet på sykefravær, er avtalt mellom partene i AFP-ordningen. Jeg viser i den sammenheng også til partenes enighet i tariffoppgjøret i 2018, der ulike årsaker til å ikke få AFP også kalt "hullene" i AFP ordningen, var bakgrunnen for enigheten i Riksmeklerens protokoll fra tariffoppgjøret mellom LO og NHO i 2018.
Rammene for vilkårene som må være oppfylt for å kunne ta ut AFP framgår av AFP-tilskottsloven, med suppleringer i vedtektene. Ordningen bygger på et såkalt kvalifikasjons-system, og ikke et opptjeningssystem. Det vil si at den enkelte må oppfylle alle gjeldende vilkår for å få rett til ytelsen på tidspunktet vedkommende søker om uttak.
Etter AFP-tilskottsloven § 4 første ledd bokstav b må den enkelte på uttakstidspunktet være reelt ansatt i en bedrift som er omfattet av en avtale som nevnt i § 1. Det følger videre av bestemmelsens tredje ledd at vedtektene i AFP-ordningen både kan utfylle og supplere, ta inn tillegg eller lempinger av dette kravet. Dette har partene ved Fellesordningen gjennomført i vedtektene §§ 3-2 og 3-3, blant annet ved regler om hvor lenge man kan være sykmeldt og likevel ha rett til uttak av AFP.
AFP finansieres hovedsakelig av partene, der staten bidrar med å yte et tilskudd til pensjonistene tilsvarende en tredel av den samlede utbetalte AFP-pensjonen. I tillegg dekker staten utgiftene til kompensasjonstillegget
Som en illustrasjon på samspillet i regelverksutformingen for privat AFP, kan jeg avslutte med igjen å vise til riksmeklerens protokoll fra tariffoppgjøret 2018 mellom LO og NHO, der det ble avtalt at grensen på 26 uker skulle utvides med en periode på ytterligere 78 uker for arbeidstakere født etter 1. mars 1955. Dette har Fellesordningen fulgt opp med vedtektsendring i juni 2018 i vedtektene § 3-3 andre ledd, slik at den totale grensen for sykepenger nå er på 104 uker. Vedtektsendringen ble godkjent av departementet.