Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden gå i dialog med justisministeren om bruk av politi i barnevernssaker, og vil ministeren foreta seg noe konkret for å øke kunnskap og bevissthet rundt barnevernsbarns behov og rettssikkerhet?
Begrunnelse
I helgen kunne vi lese i Stavanger Aftenblad at deres journalister har gjort en omfattende kartlegging av bruk av politi i saker som angår barnevernsbarn.
Det avdekkes at politiet har vært involvert i over 2800 saker bare i 2019.
Dette er kunnskap som det offentlige ikke har tilgjengelig i dag og reiser en rekke spørsmål, b.la.: Hva er årsakene til at tallet er så høyt, Hvem er disse barna, er det kriminelle, er det gjengangere, barn med behov for helsehjelp, hvor kommer de fra, er det store regionale forskjeller, er kompetansen hos barneverntjenesten god nok osv.
Spørsmålsstiller er klar over at også barn og unge kan være en fare for seg selv og andre, og at assistanse fra politiet er helt nødvendig i noen tilfeller.
Imidlertid har barn og unge som er under det offentliges omsorg ofte sammensatte problemer og trenger dyktige og kompetente ansvarspersoner rundt seg.
Det er derfor viktig med god forebygging for å unngå unødvendig bruk av politipersonell ovenfor ekstra sårbare barn.