Skriftlig spørsmål fra Jenny Klinge (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1320 (2020-2021)
Innlevert: 15.02.2021
Sendt: 16.02.2021
Besvart: 19.02.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Jenny Klinge (Sp)

Spørsmål

Jenny Klinge (Sp): Mener statsråden at regjeringa har oversikt over de ulike etatenes maktbruk i barnevernssaker, både regelverk og praksis, eller mener statsråden at det er nødvendig med en utredning av dette med mål om å finne forslag til forbedringer som kan hindre uforholdsmessig maktbruk fra involverte etater og unødvendig inngripen fra politiets side framover?

Begrunnelse

Stavanger Aftenblad har avdekket at politiet bistod barnevernet over 2800 ganger på ett år. Saken har selvsagt mange sider, herunder bruk av makt mot barn, ressursbruk, kompetanse, relasjoner og samarbeid mellom etater. Denne problemstillingen nevnes ikke i Politimeldinga, Meld. St. 29 (2019-2020). Sammen med oppdrag knyttet til rus- og psykiatri som har hatt en enorm vekst de siste årene viser dette at politiet bruker betydelig med tid, mannskaper og makt overfor personer i en til dels svært vanskelig livssituasjon.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Jeg ber om forståelse for at jeg besvarer spørsmålet med bakgrunn i politiets oppgaver på området.
Politiet har plikt til å yte bistand når barnevernet vurderer det som påkrevet. Slike oppdrag skal alltid løses til det beste for barnet. Politiloven og politiinstruksen har alminnelige regler om hvordan polititjenesten skal utføres. Dette er regler som alltid skal følges ved utøvelse av tvang og makt. Reglene gjelder også ved bistand til barnevernet, og maktutøvelse skal være nødvendig og forsvarlig. Det er politiet på stedet som må foreta løpende vurderinger av hva som er nødvendig. Bruk av fysisk makt overfor mindreårige skal kun benyttes som siste utvei.
Alle oppdrag som utføres av politiet registreres, men oppdragene kategoriseres ikke ut i fra om det er et bistandsoppdrag som utføres for barnevernet. Politidirektoratet opplyser at begrensinger i systemene gjør at det per i dag ikke foreligger planer om å utarbeide årlig statistikk på dette området.
Direktoratet opplyser at de er i gang med et arbeid som ser nærmere på hvordan de kan øke bevisstheten og kompetansen blant politiansatte på dette området. Her vil de også se nærmere på hvordan de kan sikre bedre rutiner for oppdragene, og hvordan det kan legges bedre til rette for læring. Arbeidet må gjøres i samarbeid med relevante aktører for å sikre en tydelig og kunnskapsbasert praksis som er til det beste for barnet.
Jeg er tilfreds med Politidirektoratets oppfølging og ser på nåværende tidspunkt ikke grunn til ytterligere oppfølging fra departementets side.