Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1325 (2020-2021)
Innlevert: 16.02.2021
Sendt: 16.02.2021
Besvart: 23.02.2021 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Ifølge Velferdstjenesteutvalgets rapport har store kommersielle konsern, flere eid av oppkjøpsfond registrert i skatteparadis, vokst stort i barnevernet. Blant private leverandører har utenlandske konsern økt sin andel av driftsinntektene fra 23 % i 2010 til 60 % i 2018, på bekostning av de ideelle og små enkeltstående private. Av 17 utenlandske aktører var fem Private Equity-fond, hvorav flere er registrert i lavskatteland.
Mener statsråden at denne utviklingen er uproblematisk?

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Utenlandske konsern har økt andelen av de privates samlede driftsinntekter fra 23 prosent i 2010 til 60 prosent i 2018. Den senere tids vekst kommer særlig fra oppkjøp av andre kommersielle virksomheter, både oppkjøp av mindre AS og større konsern, mens de ideelles driftsinntekter har vært forholdsvis stabile. Hva gjelder antallet utenlandske aktører representanten viser til, er dette samletall for barnevern og helse- og omsorgssektoren. Det er også slik at Private Equity-fond er størst i helsesektorene. Om lag 40 prosent av den samlede omsetningen knyttet til Private Equity-fond kom fra foretak i spesialisthelsetjenester, og 30 prosent fra foretak i kommunale helse- og omsorgstjenester.
Rapporten fra Velferdstjenesteutvalget er for øvrig på offentlig høring. Det er en kompleks materie, og jeg imøteser hvordan høringsinstansene leser funnene og vurderingene.
Det er i denne sammenheng viktig for meg å minne om at leverandørene av institusjonsplasser må gjennom omfattende godkjenningsordninger som skal sørge for at tilbudet til barna er godt. I tillegg må lønns- og arbeidsvilkår og kompetanse hos de ansatte dokumenteres, og landsomfattende tariffavtale gjelder. Bufetat krever også inngående kostnadsoversikt fra disse leverandørene.
Regjeringen ønsker å styrke ideell sektor. Ideelle bidrar til et mangfold i tilbudet som er viktig for å gi et alternativ til det offentlige. I 2019 videreførte vi derfor samarbeidsavtalen med ideelle leverandører om helse- og sosialtjenester, og i februar 2020 ble det forskriftsfestet i forskrift om offentlige anskaffelser at oppdragsgivere kan reservere retten til å delta i konkurranser om helse- og sosialtjenester til ideelle organisasjoner. Videre ble det ved årsskiftet 2019–2020 gjennomført en konkurranse om plasser i private sentre for foreldre og barn, reservert for ideelle aktører. Bufdir har blitt bedt om å prioritere ideelle institusjonsplasser fremfor kommersielle, der dette lar seg gjøre faglig og økonomisk.
Regjeringen vurderer hvordan anmodningsvedtaket om 40 prosent ideelle institusjonsplasser innen 2025 bør følges opp. Departementet skal etter planen legge frem lovproposisjon om ny barnevernslov for Stortinget våren 2021. I denne proposisjonen legger jeg også opp til å inkludere en omtale av utviklingen i institusjonstilbudet, herunder en omtale av anmodningsvedtaket.