Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1352 (2020-2021)
Innlevert: 18.02.2021
Sendt: 19.02.2021
Besvart: 01.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Kan statsråden gi en oversikt over offentlige tannklinikker som har blitt lagt ned årlig siden 2013, og hvor mange som er planlagt nedlagt, og hva vil statsråden gjøre for å sikre tilgangen på tannhelsetjenester i hele landet?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Fylkeskommunene har ansvaret for den offentlige tannhelsetjenesten og ansvaret er regulert i tannhelsetjenesteloven. Fylkeskommunen skal sørge for at tannhelsetjenester, herunder spesialisttjenester, er tilgjengelige for alle som bor eller oppholder seg i fylket. Fylkeskommunen skal gjennom den offentlige tannhelsetjenesten både organisere forebyggende tiltak for hele befolkningen og gi et regelmessig og oppsøkende tilbud om tannhelsetjenester til gitte grupper i lovens § 1-3 første ledd.
Gruppene er:

• barn og ungdom 0-18 år
• psykisk utviklingshemmede
• eldre langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie
• ungdom som fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret
• andre grupper som fylkeskommunen har vedtatt å prioritere

I tillegg gis noen grupper gratis tannhelsehjelp basert på Stortingets budsjettvedtak (personer utsatte for tortur/overgrep og med odontofobi, rusmisbrukere og innsatte). Den offentlige
tannhelsetjenesten kan i tillegg yte tjenester til voksent betalende klientell etter fylkeskommunens bestemmelser og fastsatte takster.
Fylkeskommunene er et eget forvaltningsnivå og spørsmål om organisering avgjøres av fylkeskommunen. Organisering er derfor ikke en del av kommune-stat-rapporteringen. Det er for øvrig fylkeskommunene som best kjenner til egen region, og beslutninger om klinikkstruktur i den offentlige tannhelsetjenesten tas av fylkeskommunene.
Jeg vil i denne sammenhengen nevne at tilgang på personell er avgjørende for tilgangen til tannhelsetjenester. Gjennom Kompetanseløft 2025 vil regjeringen bidra til en faglig sterk tjeneste med tilstrekkelig og kompetent bemanning. Kompetanseløft 2025 inneholder en rekke virkemidler og tiltak som skal understøtte fylkeskommunenes ansvar for å tilby tannhelsetjenester. Tiltakene retter seg mot grunn-, videre- og etterutdanning av tannhelsepersonell, herunder spesialistutdanning av tannleger, finansiering av nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten og tilskudd til tannhelsetjenestens regionale kompetansesentre.