Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1366 (2020-2021)
Innlevert: 19.02.2021
Sendt: 22.02.2021
Besvart: 01.03.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): I BA 19.2 kan vi lese om en barnefar fra Gambia som nå skal splittes fra familien sin, to små barn og en mor i barsel. Babyen er 6 uker og mor har bistandsbehov. Regjeringspartiene har i flere saker vært tydelig på at vurderingen av hensynet til barnets beste i flere tilfeller har vært for streng. Familien er i en prekær situasjon og far burde fått være sammen med dem mens saken behandles.
Hva vil statsråden foreta seg for å sikre at det gis utsatt iverksettelse i slike saker?

Begrunnelse

Regjeringen og utlendingsmyndighetene skylder på korona når de ikke får gjort alt de skal i tide, mens en familie i en helt kritisk situasjon blir avkrevd å kunne klare det som er umulig under pandemien.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Jeg viser til at det er Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) som avgjør saker om oppholdstillatelse og utvisning etter utlendingsloven, herunder om det er grunnlag for å gi utsatt iverksettelse i en sak. Når en utlending ikke forlater Norge innen den utreisefristen som utlendingsmyndighetene har fastsatt, er det Politiets utlendingsenhet (PU) som følger opp saken. Utlendingen kan da pågripes av politiet med sikte på uttransportering fra Norge.
Jeg er ikke kjent med detaljene i denne saken som spørsmålet gjelder. Som statsråd har jeg ikke myndighet til å gripe inn i eller påvirke utfallet i enkeltsaker, så lenge saken ikke gjelder hensynet til grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn. Jeg kan heller ikke instruere politiet om å utsette iverksettingen i en enkelt sak.  
Etter utlendingsloven kan jeg bare instruere om utsatt iverksetting av en bestemt type vedtak i påvente endringer i lov eller forskrift.
Jeg understreker at dersom det foreligger nye omstendigheter i en sak kan utlendingen anmode UDI/UNE om omgjøring av vedtaket. Utlendingsmyndighetene vil da se på saken på nytt og herunder vurdere om det skal gis utsatt iverksetting slik at utlendingen ikke blir uttransportert før saken er behandlet. Jeg har tillit til at spørsmålet om å gi utsatt iverksettelse i slike saker vurderes på en forsvarlig måte.
Jeg viser også til at utlendingen har mulighet til å be PU om å få forlenget eller utsatt en fastsatt utreisefrist. Det er politiet som konkret må vurdere om familiemessige eller andre forhold tilsier at fristen for å reise ut bør forlenges.