Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Har statsråden kunnskap om hva det å bli hentet av politi ved omsorgsovertakelse, etter rømming eller i forbindelse med hendelser på institusjon, gjør med barna som opplever for dette, og legitimerer den kunnskapen etter hans mening mengden og måten politiet benyttes i barnevernet?
Begrunnelse
Viser til en rekke saker i Stavanger Aftenblad de siste ukene om svært stor bruk av politi barnevernet. Jeg siterer fra lederen i avisen ved politisk redaktør publisert 13.02.2021:
"Aftenbladet har avslørt at politiet utfører 2800 bistandsoppdrag mot barn i året. En slik nasjonal statistikk har aldri tidligere vært laget. Tallet er analysert gjennom innsyn i operasjonslogger (PO-logger) i alle landets 12 politidistrikter.
Aftenbladet har også fått innsyn i 5000 taushetsbelagte barnevernsdokumenter der politiet er nevnt, fra samtlige ti statsforvaltere fra og med juli til og med desember 2019. Etter nøye analyse ble 270 hendelser definert som relevante. Av disse gikk vi dypere inn i og skildret 100 historier. Politioppdragene Aftenbladet har gransket viser flere mindreårige som sliter med psykiske lidelser. Andre har traumer etter voldtekt, vold eller andre overgrep.
For enkelte av disse barna kan det å bli utsatt for fysisk makt fra politiet være traumatiserende og skadelig".
Hvordan og mange barn dette gjelder er det ikke enkelt å finne kunnskap og oversikt over, ei heller hva effekten av å bruke uniformert politi overfor barn i barnevernet har.