Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1388 (2020-2021)
Innlevert: 22.02.2021
Sendt: 22.02.2021
Besvart: 01.03.2021 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Kan statsråden klargjøre når Norge eventuelt kan støtte forslaget om å verne 30 prosent av havområdene OSPAR-konvensjonen omfatter?

Begrunnelse

Ledende forskere peker på vi må verne minst 30 prosent av havet innen 2030, for å sikre et bærekraftig og levende hav. Verdens naturvernkongress (IUCN) står bak dette målet, og i fjor anbefalte det internasjonale høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi, nedsatt av Norge og Erna Solberg, dette som et mål for internasjonal havforvaltning. Norge har uttrykt støtte til et slikt mål globalt, men har foreløpig svart at det ikke er like relevant for Norge. Norge er heller ikke med i den voksende globale alliansen av land som jobber for at dette settes som et mål globalt.
I OSPAR-konvensjonen, som forvalter havområdene i det nordøstlige Atlanterhavet, pågår det nå et arbeid om konvensjonens strategiske arbeid for 2021-2030. Et av målene i denne strategien er OSPARs arbeid med marine verneområder. I den strategiske arbeidsgruppen som jobber med strategien har det dukket opp to forslag: et forslag som setter et konkret mål om 30 prosent vern, og et motforslag som sier at OSPAR skal arbeide med å videreutvikle et nettverk av marine verneområder.
I et møte for denne strategigruppen sto Norge alene om ikke å støtte forslaget om at OSPAR skal jobbe for 30 prosent marint vern, til tross for at Norge uttrykte støtte til et globalt mål om 30 prosent marint vern. Norske representanter sa i forhandlingene at Norge på det nåværende tidspunkt ikke kan støtte et mål om at 30 prosent av havområdene under OSPARs forvaltning vernes innen 2030. OSPARs strategigruppe skal møtes igjen i mars for å fortsette diskusjonen.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Partane i OSPAR-konvensjonen samarbeider for å beskytte det marine miljø i det nordaustlege Atlanterhavet. Eit overordna mål i OSPAR er å sikre reine havområde med eit rikt naturmangfald. Eit av fleire verkemiddel for å oppnå dette er etableringa av eit nettverk av marine verneområde. Dette strekk seg både innanfor og utanfor nasjonal jurisdiksjon.
Ei arbeidsgruppe beståande av medlemslanda utarbeider nå ein ny strategi for OSPAR for åra 2021-2030. Dette arbeidet vil fortsette fram til ministermøtet som er planlagt i juni 2021. Noreg støtter ei vidareutvikling av OSPARs nettverk av marine verneområde. Forslaget om eit 30-prosentmål er til vurdering og må ses i samanheng med andre parallelle prosessar, som til dømes Konvensjonen om biologisk mangfald (CBD).
Marine verneområde og andre effektive arealbaserte bevaringstiltak er viktige reiskap for å fremme berekraftig bruk og bevaring av marine økosystem. Noreg legg vekt på at avgjersle om etablering av marine verneområde skal vere godt vitskapleg grunngjeve.
Det må leggjast til rette for berekraftig bruk der dette er i tråd med verneformålet. Føre-var-prinsippet skal liggje til grunn der det ikkje føreligger tilstrekkeleg kunnskap. Det er viktig at føremålet med verneområdet er godt definert og at vernetiltaket er effektivt og målretta og eigna til å sikre langsiktig vern av naturen og økosystema.
Regjeringa arbeider kontinuerleg for å bevare marint naturmangfald. Vi støtter Høgnivåpanelet for ein berekraftig havøkonomi (Havpanelet) sin anbefaling om eit globalt mål om at 30% av havområda innan 2030 skal vere beskytta av vern eller andre effektive arealbaserte bevaringstiltak.
Samstundes som regjeringa støtter eit globalt mål om vern og beskyttelse av 30% av havet, vil eg understreke viktigheita av ein berekraftig forvalting av 100% av havområda, som også er i tråd med havpanelets anbefalingar. Vi oppmodar alle kyst- og havstatar til å slutte seg til denne forpliktinga, slik at alle havområde under nasjonal jurisdiksjon vert forvalta berekraftig innan 2030.