Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1466 (2020-2021)
Innlevert: 01.03.2021
Sendt: 02.03.2021
Besvart: 08.03.2021 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Vil statsråden støtte et initiativ om en verdensdag mot mobbing?

Begrunnelse

Kampen mot mobbing er en kamp vi aldri må gi opp. Det jobbes blant flere nå for å få en verdensdag mot mobbing for å øke bevisstheten og aldri glemme denne kampen. Det er viktig at Norge bidrar til dette.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Jeg er helt enig med representant Wiborg at kampen mot mobbing er en kamp vi ikke må gi opp. En internasjonal dag mot mobbing kan være med på å få enda flere til å bli oppmerksomme på dette problemet. I 2019 erklærte Unesco at første torsdag i november er International Day against Violence an Bullying Including Cyberbullying. Dermed har vi allerede en slik verdensdag mot mobbing som representanten foreslår.
Det er bra med en slik dag for å skape oppmerksomhet om dette temaet, men jeg mener at vi også alle andre dager skal kjempe mot krenkelser som mobbing og arbeide for å øke bevisstheten om dette i barnehagene, skolene og i resten av samfunnet.
Regjeringen vil at barnehagen og skolen skal være trygge arenaer for lek og læring, der alle skal oppleve å bli inkludert. Alle skal behandles likeverdig, og ingen skal utsettes for krenkelser. Derfor har vi satt i gang flere ulike tiltak for å skape trygge og gode barnehage- og skolemiljø. Blant annet har vi satt i gang flere kompetanseutviklingstilbud for å styrke kompetansen til voksne i barnehager, skoler og kommuner, slik at de bedre kan forebygge, oppdage og stoppe mobbing. Vi har også innført en ordning med fylkesvise mobbeombud som skal støtte og veilede barn, elever og foreldre i saker som har med barnehage- og skolemiljø å gjøre. I tillegg har vi styrket arbeidet mot mobbing med et nytt regelverk for både barnehage- og skolemiljø.
Jeg vil også legge til at regjeringen deltar i Partnerskap mot mobbing. Dette er et forpliktende partnerskap mellom regjeringen og flere ulike organisasjoner som har medlemmer som møter barn og unge på mange ulike arenaer. Partnerskapet skal bidra aktivt til å utvikle kompetanse lokalt om virkemidler for å forebygge, avdekke og bekjempe mobbing og krenkelser.