Skriftlig spørsmål fra Hege Haukeland Liadal (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1468 (2020-2021)
Innlevert: 02.03.2021
Sendt: 02.03.2021
Besvart: 09.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Hege Haukeland Liadal (A)

Spørsmål

Hege Haukeland Liadal (A): Statsråden har tidligere lovet konkrete tiltak knyttet til lhbti-barn og unge i budsjettforslagene, men hvor er de, og hvilke tiltak har blitt prioritert i 2021?

Begrunnelse

I opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse står det i delkapitlet om lhbti-barn:

«Alle tjenester som jobber med barn og unge skal ha grunnleggende kunnskap om seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, slik at de kan møte barn og unge som har spørsmål om kjønn og seksualitet på en trygg og kompetent måte».

Rosa kompetanse nevnes i sammenheng med dette som en kompetanseleverandør. Det medfølger likevel ingen konkrete tiltak. Det ble sagt i debatt at tiltak skulle komme i de påfølgende statsbudsjett. Rosa kompetanse er det eneste fagmiljøet som tilbyr profesjonsrettet kompetanseheving om kjønns- og seksualitetsmangfold på nasjonalt nivå, og er således et viktig verktøy i helsefremmende arbeid. Rosa kompetanse helse og sosial har f.eks. opplevd en videreføring, men ikke en styrking i sitt arbeid. Rosa kompetanse barnehage er et annet konkret tiltak som bidrar til styrkingen av lhbti-barns psykiske helse, og som ville nyttiggjøre seg av konkrete tiltak rettet mot barnehagesektoren. Ved å øke kompetansen blant de profesjonene som jobber tettest på barn og unge vil man kunne forebygge psykisk uhelse blant barn og unge. Dersom regjeringen ønsker å løfte fagmiljøet Rosa kompetanse bør dette skje gjennom konkrete tiltak som det følger forutsigbar finansiering med for å sikre kontinuitet og faglighet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen vil bidra til et samfunn som er trygt for alle, med større åpenhet om seksualitet og kjønnsmangfold. Jeg mener god kompetanse om kjønns- og seksualtitetsmangfold hos de som jobber med barn og unge er viktig for å bidra til dette.
Helse- og omsorgsdepartementet har jobbet med å følge opp tiltak i handlingsplan Trygghet, mangfold, åpenhet, Regjeringens handlingsplan mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk 2017–2020. Som del av det har departementet blant annet arbeidet med om å øke bevisstheten og kompetansen om lhbti-tematikk i helse- og omsorgstjenesten.
Det er viktig at helsepersonell har kompetanse om kjønn og seksualitetsmangfold. I forskrift om felles rammeplan for alle de helse- og sosialfaglige grunnutdanningene, som er en del av RETHOS, heter det at de ferdig utdannede kandidatene skal ha kunnskap om inkludering, likestilling og ikke-diskriminering, uavhengig av kjønn, etnisitet, religion og livssyn, funksjons-nedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og alder, slik at de bidrar til å sikre likeverdige tjenester for alle grupper i samfunnet.
Helse- og omsorgstjenester skal være likeverdige, også på tvers av kjønnsidentiteter og seksuelle orienteringer. Helsestasjons- og skolehelsetjenesten er en viktig bidragsyter til økt forståelse og normalisering av temaer knyttet til lhbti-området, både for barn, foreldre og samarbeidspartnere i andre tjenester som barnehage og skole.
Regjeringen har i flere år hatt tilskuddsordningen Seksuell helse. Denne skal bidra til å realisere målene i strategien Snakk om det! Strategi for seksuell helse (2017–2022), som er regjeringens strategi på området. Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold har gjennom tilskuddsordningen blitt innvilget midler blant annet til Rosa kompetanse barnehage. Organisasjonen har også fått innvilget støtte i form av øremerket tilskudd over statsbudsjettet til Rosa kompetanse helse- og sosial gjennom flere år.
Jeg kan informere om at Regjeringen for tiden arbeider med å utarbeide en ny lhbti-handlings-plan som det tas sikte på å legge fram sommeren 2021. I denne planen vil det presenteres flere tiltak for å heve både kunnskap og kompetanse om kjønns- og seksualitetsmangfold. Dette skal bidra til at lhbti-barn opplever å bli godt ivaretatt i helse- og omsorgstjenesten.
Representanten spør konkret om hvilke tiltak som har blitt prioritert i 2021 for lhbti-barn og unge. Da vil jeg fremheve samarbeid med frivillige organisasjoner og regjeringens arbeid med ny handlingsplan om kjønns- og seksualitetsmangfold, sammen med satsingen på helsestasjons- og skolehelsetjenesten og krav til kompetanse på dette området ved utdanning av helsepersonell. Samlet mener jeg at regjeringen har lagt godt til rette for å bidra til økt kompetanse om kjønns- og seksualitetsmangfold blant ansatte i helse- og sosialfagutdanningene.