Hege Haukeland Liadal (A): Statsråden har tidligere lovet konkrete tiltak knyttet til lhbti-barn og unge i budsjettforslagene, men hvor er de, og hvilke tiltak har blitt prioritert i 2021?
Begrunnelse
I opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse står det i delkapitlet om lhbti-barn:
«Alle tjenester som jobber med barn og unge skal ha grunnleggende kunnskap om seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, slik at de kan møte barn og unge som har spørsmål om kjønn og seksualitet på en trygg og kompetent måte».
Rosa kompetanse nevnes i sammenheng med dette som en kompetanseleverandør. Det medfølger likevel ingen konkrete tiltak. Det ble sagt i debatt at tiltak skulle komme i de påfølgende statsbudsjett. Rosa kompetanse er det eneste fagmiljøet som tilbyr profesjonsrettet kompetanseheving om kjønns- og seksualitetsmangfold på nasjonalt nivå, og er således et viktig verktøy i helsefremmende arbeid. Rosa kompetanse helse og sosial har f.eks. opplevd en videreføring, men ikke en styrking i sitt arbeid. Rosa kompetanse barnehage er et annet konkret tiltak som bidrar til styrkingen av lhbti-barns psykiske helse, og som ville nyttiggjøre seg av konkrete tiltak rettet mot barnehagesektoren. Ved å øke kompetansen blant de profesjonene som jobber tettest på barn og unge vil man kunne forebygge psykisk uhelse blant barn og unge. Dersom regjeringen ønsker å løfte fagmiljøet Rosa kompetanse bør dette skje gjennom konkrete tiltak som det følger forutsigbar finansiering med for å sikre kontinuitet og faglighet.