Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1482 (2020-2021)
Innlevert: 03.03.2021
Sendt: 03.03.2021
Besvart: 11.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Vaksinen Cervarix gis for å beskytte befolkningen mot de fem vanligste kreftfremkallende HPV-typene. Danmark og Sverige har valgt å en HPV-vaksine som også beskytter mot virus som gir kjønnsvorter, Gardasil9.
Hvorfor har regjeringen og helsemyndighetene valgt vaksinen Cervarix, i stedet for Gardasil9, til barnevaksineringsprogrammet?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Kriterier for anbudskonkurranse for HPV-vaksine til barnevaksinasjonsprogrammet er satt i forhold til i hvilken grad de beskytter mot HPV-relatert kreft. Det er en utbredt misoppfatning om at vaksinene gir ulik beskyttelse mot HPV-relatert kreft. Studier har vist at Gardasil9 og Cervarix gir like god beskyttelse mot forstadier til livmorhalskreft selv om de inneholder ulikt antall HPV-antigener. Begge vaksinene har vist beskyttelse mot 90 % av forstadiene til livmorhalskreft. Vaksinene er bygget på ulike teknologier. Cervarix gir direkte beskyttelse mot de to HPV-typene som forårsaker mer enn 70-75% av krefttilfellene i Norge. I tillegg gir vaksinen høy og langvarig «kryssbeskyttelse» mot minst 3 av de andre kreftfremkallende HPV-typene. Gardasil9 gir direkte beskyttelse mot 7 kreftfremkallende HPV-typer.
FHI vurderer resultatene av beskyttelsesstudiene, ikke bare hva vaksinene inneholder. Selv om det er lett å la seg overbevise at 9 er bedre enn 2 i forhold til HPV-antigener i vaksinene, så viser beskyttelsesstudiene at begge vaksinene gir like god beskyttelse mot HPV-relatert kreft. I tillegg viser data fra Skottland 94% reduksjon i alvorlige celleforandringer uavhengig av HPV-type etter bruk av Cervarix i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Det er den endelige beskyttelsen mot behandlingstrengende forstadier til kreft og kreft vaksinen faktisk gir når den brukes, som er viktig å se på. FHIs vurdering er derfor at disse to vaksinene gir like god beskyttelse mot forstadier til livmorhalskreft.
I en artikkel som ble publisert i Preventive Medicine 4.3.2021 har Folkehelseinstituttet i samarbeid med forskere ved Universitetet i Oslo, Kreftregisteret, Harvard University og Kreftforeningen i New South Wales, Australia estimert tid til eliminasjon av livmorhalskreft i Norge basert på gjeldende vaksinasjons- og screening strategi.
Per i dag ligger Norge an til å oppnå eliminasjon av livmorhalskreft i år 2039- med vaksinasjon med Cervarix. Betydningen av et potensielt vaksinebytte fra Cervarix til Gardasil9 for tid til eliminasjon ble også beregnet. Et potensielt bytte fra Cervarix til Gardasil9 i 2021 vil ifølge beregningen ikke føre til raskere eliminasjon av livmorhalskreft i Norge enn ved fortsatt bruk av Cervarix. Forskjellen mellom vaksinene ligger i beskyttelse mot kjønnsvorter, der Gardasil9 beskytter mot disse, mens Cervarix ikke gjør det.
I vaksineanbudet der Cervarix vant i 2016, ble kvalitet (effekt og sikkerhet) vektet 70% og pris ble vektet 30%. Vaksinene ble vurdert som like gode i forhold til kriteriene som var satt for vurdering av kvalitet, dvs. beskyttelse mot HPV-relatert kreft uavhengig av HPV-type. Beskyttelse mot kjønnsvorter ble også vurdert, men var ikke avgjørende for hvilken vaksine som vant anbudet. I anbudet som ble gjennomført i 2020, fikk Norge kun tilbud fra GSK med vaksinen Cervarix.
Finland benytter også Cervarix i barnevaksinasjonsprogrammet, og Cervarix vant etter en tilsvarende anbudsprosess som i Norge. I Danmark hadde de en annen anbudsprosess, og fikk kun tilbud fra MSD som produserer Gardasil9. I Sverige har de hatt anbud der Gardasil9 vant. Island benytter også Cervarix.
Det er gledelig at Norge har høy vaksinasjonsdekning. I en nylig artikkel har Norge den høyeste vaksinasjonsdekningen av HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet i verden.