Skriftlig spørsmål fra Jonas Gahr Støre (A) til statsministeren

Dokument nr. 15:1485 (2020-2021)
Innlevert: 03.03.2021
Sendt: 04.03.2021
Besvart: 11.03.2021 av statsminister Erna Solberg

Jonas Gahr Støre (A)

Spørsmål

Jonas Gahr Støre (A): Er statsministeren bekymret for at Hydros internasjonale posisjon vil bli svekket ved et eventuelt salg av selskapets valseverk og at dette vil gå utover norske industriarbeidsplasser?

Begrunnelse

Ved åpningen av Hydros nye fabrikk i Grevenbroich ved Düsseldorf uttalte statsministeren følgende: “Hydro is a leading industrial enterprise in Norway, and a major global aluminium supplier. It is positive for Norway that Hydro is strengthening its international position. And it is positive for Germany that Hydro has decided to invest here, close to the German car industry. This will boost job creation and security in both our countries.” Denne jobbskapingen og sikkerheten utfordres ved at Hydro vurderer å selge fabrikken sammen med valseverkene i Neuss, på Holmestrand og på Karmøy. Ettersom valseverkene utgjør en viktig kunde for Hydros aluminiumsproduksjon vil også et eventuelt salg få større ringvirkninger. Hydros beslutninger i denne saken kan derfor få stor nasjonal betydning både direkte og indirekte for et stort antall industriarbeidsplasser.

Erna Solberg (H)

Svar

Erna Solberg: For å fremme norske industriarbeidsplasser er det viktigste vi som politikere, kan bidra med å gjøre det attraktivt å investere og utvikle virksomhet i Norge, inkludert å fremme norsk eksport. Regjeringens offensive industripolitikk vil også under nye eiere komme de valseverkene Norsk Hydro i dag eier i Norge, til gode. Samtidig har jeg stor forståelse for at ansatte som i mange år har vært en del av et stort konsern som Norsk Hydro, kan føle uro ved strategiske veivalg og eierskifter. Det blir opp til nye eiere sammen med ledelse og ansatte å utvikle en konkurransedyktig virksomhet som sikrer verdiskaping og trygger arbeidsplasser. Regjeringens ambisjon er å kunne øke norsk eksport i årene fremover, og bidra til å utvikle norsk industri.
Norsk Hydro har flere forretningsområder, og selskapet konkurrerer mot en rekke aktører på det internasjonale markedet i hele sin virksomhet. Jeg registrerer at selskapet etter en strategisk gjennomgang har besluttet å selge forretningsområdet for valsing. Ifølge Norsk Hydro er dette en god løsning for konsernets videre utvikling. Jeg har merket meg at kjøperen uttrykker vilje til å bruke sine ressurser på omstilling av virksomheten og til å investere i og utvikle virksomheten. Primæraluminium prises i et globalt marked basert på etterspørsel og tilbud. Global etterspørsel etter aluminium fra sluttkunder har større betydning for volum, lønnsomhet og sysselsetting i verdikjeden enn hvem som eier valsevirksomhet som nå er besluttet solgt. Norsk Hydro har selv uttalt at salget ikke svekker synergier i konsernet i særlig grad.
Statens begrunnelse for eierskapet i Norsk Hydro er å opprettholde et ledende teknologi- og industriselskap med hovedkontorfunksjoner i Norge. Staten eier 34,26 prosent av Norsk Hydro, og vårt mål for eierskapet er høyest mulig avkastning over tid.
Regjeringen er opptatt av å fremme gode samlede rammevilkår som legger til rette for videre utslippsreduksjoner og bærekraftig vekst i norsk prosessindustri. Vi er særlig opptatt av å stimulere til utvikling av fremtidsrettet kompetanse og investeringer i grønn teknologi, for eksempel gjennom Enova. I februar mottok vi sluttrapporten fra Prosess21, et arbeid som vi satte i gang våren 2018 i forbindelse med Industrimeldingen (Meld. St 27 (2016-2017)). Der fremgår det bl.a. at norsk prosessindustri har vært aktiv og er godt posisjonert for bærekraftig vekst. Videre vektlegges det at politikken fungerer, samtidig som det fremover kreves til dels nye grep for å realisere potensialet for ytterligere vekst for industrien. Det siste er synliggjort ved at eksportverdien i prosessindustrien, ifølge Prosess21, sannsynligvis kan dobles innen 2030.