Skriftlig spørsmål fra Jan Bøhler (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1486 (2020-2021)
Innlevert: 03.03.2021
Sendt: 04.03.2021
Besvart: 10.03.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Jan Bøhler (Sp)

Spørsmål

Jan Bøhler (Sp): Politiet oppgir til Avisa Oslo at det har vært 171 påtente bilbranner i Oslo siden 2017. De sier at "de aller fleste blir henlagt" og svarer ikke på hvor mange som er oppklart. Etter bilbrannene på Holmlia nylig, meldte politiet etter halvannen dag at saken var henlagt, og de skadelidende reagerte på det. Siden 2017 har jeg spurt tre statsråder om hvor mange bilbranner Oslo-politiet har oppklart, uten å få svar.
Er statsråden fornøyd med etterforskningen av bilbranner, og kan hun svare på hvor mange bilbranner som er oppklart?

Begrunnelse

Etter en av bilbrannene på samme parkeringsplass på Holmlia nylig begrunnet politiet henleggelsen etter halvannen dag slik: "Ut fra brannbildet antar vi at brannen er påsatt. En kriminalteknisk undersøkelse for potensielt å bekrefte det anses som overflødig. Andre etterforskningsskritt anså vi heller ikke som hensiktsmessige ut i fra ressurser det ville kreve opp mot sannsynlighet for oppklaring. I tillegg er det for de fornærmede her snakk om materielle skader/økonomisk tap på forsikrede gjenstander. Heldigvis ingen personskader eller umiddelbar fare for spredning til bebyggelse."(Avisa Oslo 17/2).
Lignende begrunnelser har andre skadelidende fått når politiet stadig henlegger bilbranner etter kort tid, som da politiet etter to-tre dager sendte følgende underretning til Engsletta borettslag etter en bilbrann på Kalbakken 23/8: “forholdet er henlagt da det ikke er fremkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen.“ Brevet var bare undertegnet med at “Dette er et systemgenerert brev fra politiets saksbehandlingssystem“.
Undertegnede er bekymret for hvilket signal politiet gir til gjerningspersoner og skadelidende når de ikke vil si hvor mange bilbranner som oppklares og sender "systemgenererte svar" og henleggelser kort tid etter hendelsene. Jeg mener svarene til de skadelidende viser en for defensiv holdning. Vi har et dyktig politi som i stor grad evner å oppklare saker, hvis de prioriteres. Når de setter i gang og bruker alle relevante ressurser i politiet greier de å løse det meste. Her gjelder det brann-etterforskere, de som jobber med ungdomskriminelle grupper og gjengmiljøene, de som spaner og innhenter informasjon, osv. De må kobles for å finne spor og løsninger.
Som politiet også sier kan påtente bilbranner kan ha forskjellige motiver. Noen kan være rent hærverk og vandalisme, noen kan dreie seg om målrettede aksjoner fra kriminelle miljøer som ledd i trusler, hevn, utpressing, innkreving, mm, og noen kan handle om forsikringssvindel. Det er viktig for oss å få fakta og konkret kunnskap om dette som bare grundig etterforskning og oppklaring og dom i flest mulig saker kan bringe fram.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Som tidligere opplyst til representanten Bøhler, har Politidirektoratet meddelt at det ikke finnes statistikk over antall oppklarte bilbranner. For å få gode tall må det foretas manuelle gjennomganger av dommer. Departementet ber ikke om så detaljerte oversikter fra direktoratet og Oslo politidistrikt.
Det er som kjent føringer som finnes i Riksadvokatens årlige skriv om mål og prioriteringer for straffesaksbehandlingen og departementets årlige tildelingsbrev som ligger til grunn for politiets prioriteringer.
Politidirektoratet har tidligere informert departementet om situasjonen i Oslo politidistrikt når det gjelder bilbranners årsaker, omfang og utfordringer med etterforskning. Bilbranner kan skyldes flere forhold, for eksempel tekniske forhold, men det er de påsatte bilbranner som er politiets utfordring. Påsatte bilbranner kan skyldes blant annet forsikringssvindel, hærverk eller for eksempel som hevn eller trusler i de kriminelle miljøene.
Direktoratet har tidligere opplyst at tallet på bilbrannene som er antatt å være påsatt har vært jevnt i mange år, og at det ligger på mellom 40 og 50 per år. I 2016 var antallet 32, og i 2017 62. I 2018, da det var 186 bilbranner, var antallet som var antatt påsatte, 53.
Det er utfordrende å oppklare påsatte bilbranner. Det skyldes at det er krevende å finne avgjørende tekniske bevis dersom en bil er utbrent, og det er så vidt jeg har forstått sjelden politiet finner tekniske spor som kan knytte en konkret gjerningsperson til åstedet. Som en følge av det blir nok de fleste sakene henlagt på grunn av ukjent gjerningsmann. Oslo politidistriktet har understreket at det brukes mye tid og ressurser på åstedsundersøking, innhenting av vitneforklaring og sporsikring av tekniske undersøkelser. Politidistriktet har satt i gang tiltak for å øke oppklaringsprosenten i denne typen saker.
Jeg viser for øvrig til redegjørelse i Stortingets ordinære spørretime 9. oktober 2019 fra daværende justis- og innvandringsminister.