Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1492 (2020-2021)
Innlevert: 03.03.2021
Sendt: 04.03.2021
Besvart: 11.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hvilke planer har regjeringen, helse Sør Øst og sykehuset Østfold for utbygging av Østfoldsykehuset Kalnes, både tidsmessig og nivå?

Begrunnelse

Kapasiteten på Sykehuset Østfold var sprengt allerede ved åpningen i 2015. Fremskrittspartiet advarte den daværende rødgrønne regjeringen om at det var galt å nedskalere sykehuset da behovet kom til å være større. Vi ser at Sykehuset Østfold har iverksatt flere provisoriske løsninger, men en utbygging som Fremskrittspartiet har kjempet for er nødvendig, og det begynner å haste. Helseministeren er øverste ansvarlig og jeg ber derfor om et helhetlig svar på mitt spørsmål og ikke ansvarspulverisering mellom statsråden, Helse Sør Øst og Sykehuset Østfold.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er de regionale helseforetakene som har ansvar for å sikre gode spesialisthelsetjenester til innbyggere i sin helseregion. I bevilgningene som overføres årlig til de regionale helseforetakene ligger det inne midler til å dekke kostnader både til drift og investeringer. Innenfor disse rammene har helseforetakene ansvar for å prioritere bruk av midlene for å sikre nødvendige helsetjenester. Alle helseregioner har over mange år prioritert investeringer. Det er også de regionale helseforetakene som har ansvar for å prioritere enkeltprosjekter innad i regionen, og planlegging og gjennomføring av prosjektene. For større investeringer over 500 mill. kroner kan de regionale helseforetakene søke om statlige lånemidler. Regjeringen har prioritert alle innkomne lånesøknader fra helseregionene i de årlige budsjettforslagene.
Sykehuset Østfold HF, Kalnes ble tatt i bruk i 2015 og har hatt en høyere beleggsprosent både innenfor somatikk og psykisk helsevern enn flere andre helseforetak og sykehus i Helse Sør-Øst.
Helse Sør-Øst og Sykehuset Østfold gjennomførte i 2019 en evaluering hvor det bl.a. framkom at en forutsetning om bruk av 80 senger i Moss ble endret ved samlingen av akuttfunksjoner ved Kalnes. Dette betyr at Helse Sør-Øst godkjente utbygging av nytt sykehus på Kalnes med en forutsetning om at det skulle være 100 senger i Moss, men at det nå bare er 20 senger som driftes der. I tillegg ble Sykehuset Østfold planlagt med en beleggsprosent på 90 prosent. Jeg vil også understreke at evalueringen viste at befolkningen i opptaksområdet for Sykehuset Østfold har fått bedre tilgang på gode spesialisthelsetjenester. Videre viste evalueringen til høy produktivitet og god samhandling mellom spesialist- og primærhelsetjenesten.
Da styret for Helse Sør-Øst behandlet evalueringen i juni 2020, ba de Sykehuset Østfold utarbeide en plan for å styrke kapasiteten ved helseforetaket. Jeg har fått opplyst at Sykehuset Østfold, i dialog med Helse Sør-Øst, har arbeidet aktivt med dette, og det foreligger nå en rekke tiltak for å bedre kapasiteten. For de konkrete tiltakene for å øke kapasiteten ved Sykehuset i Østfold har jeg bedt om innspill fra Helse Sør-Øst. De har opplyst om følgende:

"Utvidelse av akuttmottaket ved Kalnes

Fra tidlig etter åpningen av nytt sykehus i 2015 har akuttmottaket hatt kapasitetsutfordringer. Noe av årsaken til kapasitetsutfordringene er at en større andel av pasientene ferdigbehandles i akuttmottaket og dermed ikke innlegges i døgnområdene.
Det foreligger nå godkjente planer om å utvide akuttmottaket (Sykehuset Østfold HF i styresak 50-28 og Helse Sør-Øst RHF styresak 115-2019). Utvidelsen vil i hovedsak inneholde nye undersøkelses- og behandlingsrom, utvidet areal ved ambulanseinngang, nytt venteområde og etablering av flere arbeidsplasser. Forutsatt en byggeperiode på to år vil et utvidet akuttmottak være klar til å tas i bruk sommeren 2023.

Kapasitetsøkning av sengeplasser og poliklinikk, kort og lang sikt

Styret i Sykehuset Østfold HF besluttet i styresak 67-20 en kapasitetsøkning for somatikk på kort sikt (2020-2025), og at det etter dialog med Helse Sør-Øst RHF ble startet opp et arbeid for å vurdere dimensjoneringsbehovet på lang sikt (2025-2040).
Sykehuset Østfold HF bruker nå flere ensengsrom til to pasienter per rom. Sykehuset har fått midlertidig tillatelse til dette av Arbeidstilsynet, og har nylig søkt om ny periode for slik bruk.
Videre vises det til at Sykehuset Østfold HF i løpet av 2020 har etablert to prosjekter. Det ene prosjektet har sett på løsninger for raskt å møte utfordringen med dagens underdekning av senger. Det andre prosjektet tar for seg langsiktige utbyggingsbehov for å møte sykehusets kapasitetsbehov fram mot 2040.
Prosjekt for utbygging på kort sikt har konkludert med følgende løsning: En etasje i sykehuset, som i dag rommer undervisningsrom, rom for klinisk simulering, bibliotek og kontorer, bygges om til en somatisk sengepost med 20-25 senger.
Som erstatningsareal for de funksjonene som allerede er der, blir det satt opp en midlertidig modulbygg i direkte tilknytning til sykehuset. Til modulbygget vil det også flyttes kontorarbeidsplasser for leger fra andre deler av bygget, noe som igjen vil frigjøre rom til poliklinikk. I tillegg vil noen kontorplasser og undervisningsrom flyttes til nytt leid administrasjonsbygg på Kalnes. Det nye modulbygget er planlagt tatt i bruk i november 2021. Omgjøring av lokalene i sykehuset vil umiddelbart begynne etter det, og ny sengepost er planlagt tatt i bruk i mai 2022.
Løsningen med å etablere mer behandlingsareal i sykehuset vil gi Sykehuset Østfold HF ekstra sengeplasser, mulighet til å øke poliklinisk kapasitet, redusere ventetid og fristbrudd og i stor grad unngå korridorpasienter og overbelegg. For å løse Sykehuset Østfold HFs behov for utvidet kapasitet har styret i styresak 50-20 videre besluttet å videreutvikle Sykehuset Østfold Moss gjennom mer poliklinikk og dagbehandling, og generelt endre innleggelsesmønsteret, redusere liggetid og antall utskrivningsklare pasienter.

Flere og bedre kontorarbeidsplasser

Flere ansatte ved Sykehuset Østfold HF har i dag kontorarbeidsplass i den gamle høyskolebygningen Tuneteknikeren/Childrens International School beliggende cirka seks km fra Kalnes. Dette gjelder i hovedsak ansatte i stabsfunksjoner. Helse Sør-Øst RHF har i styresak 117-2019 gitt Sykehuset Østfold HF fullmakt til å inngå leiekontrakt for kontorarbeidsplasser i et planlagt nybygg på nabotomten til sykehuset på Kalnes.
Til sammen kan de nye kontorarealene gi plass til 275 kontorarbeidsplasser. Dette gir da muligheter for å erstatte de vel 200 som i dag er på Tuneteknikeren og samtidig flytte ut enkelte kontorarbeidsplasser fra dagens kliniske arealer på Kalnes for å kunne frigi kapasitet i sykehuset (se antall over).
Samlokalisering av distriktsbaserte tjenester innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling
Sykehuset Østfold HF planlegger videre å samlokalisere distriktsbaserte tjenester innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling og somatikk, som i dag er lokalisert flere steder i Østfold.
Helse Sør-Øst RHF har i styresak 086-2019 gitt Sykehuset Østfold HF fullmakt til å inngå avtale om leie av lokaler i Helsehuset i Askim kommune, og i styresak 089-2020 til å gjennomføre tiltak i bygningsmassen ved St. Joseph for samlokalisering av enhetene i Fredrikstadklinikken. Samlokaliseringen skal understøtte samhandlingsreformen og legge til rette for økt tverrfaglig samarbeid i virksomhetene med en forventet bedret effektivitet og kvalitet i pasientbehandlingen.
Åtte tiltak knyttet til bygg som samlet sett bidrar til å utvide sykehuset kapasitet (både på kort og lang sikt):
De planlagte og igangsatte prosjekter har til felles at de utvider sykehusets kapasitet. Punkt 1-4 omfatter kapasiteten ved Sykehuset Østfold HF, Kalnes, mens de resterende omhandler helseforetakets øvrige virksomhet.

1. Utvide somatisk akuttmottak på Kalnes og ta dette i bruk i juni 2023.
2. Sykehuset Østfold HF får sin fjerde MR-maskin i et eget bygg ved nytt akuttmottak. Denne tas i bruk i juni 2023.
3. Administrasjonen flytter inn i nye leide arealer på Kalnes i mai 2021, som vil frigjøre plass i sykehusbygget til pasientbehandling.
4. Sykehuset Østfold HF vurderer langsiktige løsninger for kortidsovernatting for vikarer og mammografiscreening, som i dag er i brakkerigger på Kalnes.
5. Øyeavdelingen åpnet ny injeksjonsklinikk i Sykehuset Østfold, Moss i januar 2021.
6. Ulike lokale tilbud innen psykisk helsevern og rusbehandling samlokaliseres i Fredrikstadklinikken. Nye renoverte lokaler tas i bruk i desember 2022.
7. Ulike lokale tilbud innen psykisk helsevern og rusbehandling samt lab, blodbank, røntgen og dialyse samlokaliseres i Askimklinikken. Nye renoverte lokaler tas i bruk i juni 2021.
8. Nye ambulansestasjoner er under planlegging i Halden og Sarpsborg. Tidspunkt for ibruktakelse er ikke fastsatt.

Tiltak som reduserer behovet for å oppsøke sykehuset fysisk eller som kan redusere liggetid i sykehuset:
Sykehuset Østfold HF har også gjennomført flere tiltak for å redusere tilstrømmingen til sykehuset og redusere liggetiden i sykehuset, og dermed bidra til mer plass. Noen eksempler på dette er:

• Hjemmeoppfølging og avstandsmonitorering av pasienter i stedet for innleggelse og polikliniske konsultasjoner.
• Økt bruk av video og telefonkonsultasjoner.
• Økt bruk av ambulant virksomhet, dvs. at personell fra sykehuset reiser hjem til pasienten.
• Spesiell oppfølging av pasienter med KOLS og hjertesvikt, som har hyppige reinnleggelser.
• Godt samarbeid med kommunene i helsefellesskapet for raskere og smidigere overgang til kommunehelsetjenesten.

Framtidig kapasitetsbehov

Sykehuset Østfold HF har i dialog med Helse Sør-Øst RHF påbegynt et arbeid for utrede kapasitetsbehovet på lang sikt (2025-2040). Arbeidet forventes å være lagt frem for styret i Sykehuset Østfold HF i løpet av våren 2021.
I en langsiktig plan inngår også etablering av stråleterapibehandling i henhold vedtak i Helse Sør-Øst RHF styresak 030-2016. Sykehuset Østfold HF vil etablere et kreftsenter for voksne med et komplett behandlingstilbud innen flere typer kreftformer. Dette innebærer god diagnostikk med PET-CT (som helseforetaket allerede har), stråleterapi og robotkirurgi. Utredning av strålekapasiteten i Helse Sør-Øst med fremskrivning av behov har resultert i en fremdriftsplan for nye stråleenheter i regionen. For Sykehuset Østfold HF vil dette bety behov for en stråleenhet med to strålemaskiner i 2025-2030. Dette krever tidlig planlegging, både med hensyn til økonomi og for oppbygging av rett kompetanse og ressursbehov. Dette vil gi pasientene i opptaksområdet et helhetlig tilbud innen kreftomsorg, uten å måtte reise jevnlig til andre foretak for strålebehandling.
Arbeidet med etablering av stråleterapibehandling og tilhørende kapasitet ved Sykehuset Østfold HF vil inngå som del i den langsiktige tilnærmingen til behovet for økt kapasitet ved sykehuset".