Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1503 (2020-2021)
Innlevert: 04.03.2021
Sendt: 05.03.2021
Besvart: 15.03.2021 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Hvorfor bryter regjeringen våre internasjonale forpliktelser i UNESCOs Verdensarvkonvensjon, gjennom at det gis tillatelse til oppdrett ved Vegaøyene, før konsekvensutredningen som KLD har igangsatt, er ferdig, og hva er grunnen til at man ikke vil vente på konsekvensutredningen før tillatelsen gis?

Begrunnelse

Gjennom Verdensarvkonvensjonen forplikter Norge seg til å konsekvens utrede tiltak i verdensarvområdene, derom det er usikkerhet om konsekvensene av tiltaket. Fram til tiltaket er konsekvens utredet, anses det som en potensiell trussel mot verdensarvverdiene og dermed også verdensarvstatusen. verdensarvstatusen. I sitt brev av 7. mars 2019 til Nordland fylkeskommune, skriver Riksantikvaren følgende: Fylkesrådets vedtak bryter med internasjonale forpliktelser Norge har påtatt seg gjennom verdensarvkonvensjonen og retningslinjer for forvaltning av verdensarven. Et klart prinsipp for internasjonal beste praksis i forvaltning av verdensarv sier at dersom det er usikkerhet om konsekvensen av et tiltak, vil tiltaket frem til det er konsekvensvurdert, alltid bli ansett som en potensiell l trussel mot verdensarvverdiene og dermed også mot verdensarvstatusen. Midlertidighet og argumentasjon om at tiltaket er reversibelt vil, slik Unesco forstår og håndhever retningslinjene, ikke være en holdbar begrunnelse for å iverksette et tiltak før mulige konsekvenser er utredet. Dette er også poengtert av statssekretær Atle Hamar i Klima - og miljødepartementet i brev til Nordland fylkeskommune 11. februar 2019.
KLD gjennomførte en rådgivende befaring i området i 2017 med to eksperter fra UNESCOs rådgivende komiteer ICOMOS og IUCN som ga flere anbefalinger for videre saksgang, bl.a. en konsekvensutredning som nå er under utarbeidelse. Denne skjer i regi av konsulentfirmaet Instant Heritage i Roma. Egentlig skulle den være ferdig til 1. april, men er forsinket pga. covid 19. Den kan ikke bli ferdig før det er gjennomført en befaring i området og de regner med å kunne få gjennomført befaringen i sommer, så utredningen er klar etter den. Allikevel valgte Nærings- og fiskeridepartementet 16. februar 2021 å gi Mowi As tillatelse til oppdrett i Rørskjæran i Vega. Tillatelsen forutsetter at dette er forenelig med ny kommuneplan for kystsonen i Vega.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Dette er ei sak med lang førhistorie. Eg viser til mitt skriftlege svar til Stortinget datert 15. mai 2020 og tidlegare klima– og miljøminister Vidar Helgesen sine svar datert 1. februar og 26. april 2017 i saka.
Som statspart til verdsarvskonvensjonen er Noreg forplikta til ikkje å gjennomføre tiltak som kan påverke verdsarvverdiane negativt. Som stortingsrepresentanten syner til i sitt brev er det klare retningslinjer for korleis saker knytt til verdsarvverdiar skal handsamast.
Som kjent er det i gang ein utgreiingsprosess knytt til verdsarvverdiane i området. Denne er utløyst av Vega kommune sitt arbeid med ny kommunedelplan for kystsona. Det har vore fremma motsegner til planen sitt forslag til område for akvakultur ved Rørskjæran og Hysvær og saka er handsama av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Departementet har i brev av 2. november 2020 sendt planen i retur til kommunen for vidare utgreiing av om og korleis ein eventuelt kan etablere moderne havbruk innanfor Vegaøyan verdsarvområde. Vega kommune, har sett i gang ei slik utgreiing, som førebels er forventa å vere ferdig sommaren 2021.
Parallelt med planarbeidet fatta Nordland fylkeskommune i 2018 avgjerd om lokaliseringsløyve etter akvakulturlova på Rørskjæran, det eine av dei to områda motsegnene nemnt over gjeld for. Etter klager på dette løyvet gjorde Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) vedtak i saka 16. februar 2021. NFD sitt vedtak inneber at det ikkje kan etablerast akvakulturverksemd før ny kommunedelplan for kystsona i Vega kommune er endeleg vedteke. Det ligg i NFD sitt vedtak om å gi løyve ein føresetnad om at kommunedelplan ikkje er til hinder for oppdrettsverksemd på lokaliteten Rørskjæran.
Dette betyr at både handsaminga av kystsoneplanen og vedtaket om klarering av akvakulturlokaliteten for Rørskjæran tar omsyn til den igangverande utgreiingsprosessen. Det er altså ikkje riktig at regjeringa bryter internasjonale forpliktingar og ikkje vil vente på konsekvensutreiinga.