Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1552 (2020-2021)
Innlevert: 07.03.2021
Sendt: 08.03.2021
Besvart: 15.03.2021 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Jeg viser til statsrådens løfter i januar om at lærere skal få dekket ekstraarbeid som følge av pandemien.
Hvordan vil statsråden sørge for at lærerne faktisk får dette?

Begrunnelse

Jeg viser til tidligere uttalelser fra statsråden om at lærere skal få betalt for merarbeid som følge av koronapandemien. Mange lærere har opplevd at uforutsigbarheten og vekslingen mellom fjernundervisning og fysisk undervisning på svært kort varsel, samt kombinasjonen av elever som er fysisk tilstede samtidig som noen er med hjemmefra i samme time grunnet f.eks. karantene, gir ekstraarbeid langt utover det som vanligvis kan forventes. Mange lærere opplever imidlertid at rektor og arbeidsgiver ikke kompenserer ekstraarbeidet, og det vises til arbeidstidsavtalen (SFS2213) og begrunnes med at dette merarbeidet ligger innenfor lærernes arbeidstid.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Som stortingsrepresentant Himanshu Gulati viser til er dette i utgangspunktet et anliggende mellom partene, men det er også riktig at regjeringen har sagt at utgifter til koronarelatert arbeid skal kompenseres fra staten. Vi har alt gitt milliarder av kroner, men det er selvfølgelig viktig at pengene kommer frem til de som trenger det for å opprettholde gode tilbud til barn og unge. Kompensasjon for alle nødvendige merutgifter i kommunesektorens håndtering av smittevernstiltak i skole og barnehage, følges opp som en del av den samlede kompensasjonen av kommunesektoren for 2021. Regjeringen vil fortsette å stille opp for kommunesektoren, og arbeidsgruppen med representanter fra regjeringen og KS vil fortsette å kartlegge de økonomiske konsekvensene av pandemien for sektoren.
I forrige uke sendte jeg et brev til alle landets ordførere hvor jeg var tydelig på regjeringens forventninger til bruken av midlene. Det forventes at kommunene og fylkeskommunene har god dialog med den enkelte skole og barnehage, både kommunale og private, om nødvendige tiltak for at smittevernstiltakene kan håndteres uten at det går på bekostning av kvaliteten i tilbudet eller medfører unødvendig belastning på ansatte. Basert på dette forventes kommunene og fylkeskommunene å vurdere om budsjettene/tilskuddene til den enkelte enhet skal justeres.
Jeg la videre vekt på at vi forventer at kommunene og fylkeskommunene tar særlig hensyn til ekstra rammede skoler og barnehager. Jeg understreket viktigheten av at kommunene sørger for økonomisk likebehandling av private og kommunale barnehager, noe som også følger av regelverket.
I brevet skrev jeg i tillegg at kommunene og fylkeskommunene bør dekke tiltak som kan bidra til å sikre mest mulig tilstedeværelse i skoler og barnehager, som for eksempel ekstra ressurser til skyss, erstatningslokaler mm. Denne forventningen gikk også ut på at de bør dekke merutgifter til nødvendig ekstra bemanning som skal sikre et så normalt tilbud som mulig, spesielt for sårbare barn, noe som inkluderer å opprettholde åpningstidene i barnehagene.
Jeg la også vekt på at kommunene og fylkeskommunene forventes å dekke merutgifter til ekstraordinært renhold m.m. Og sist men ikke minst påpekte jeg at regjeringen forventer at kommunene og fylkeskommunene bidrar til god dialog mellom partene knyttet til arbeidstid og overtid, og hvordan det påvirkes av covid-19, noe som innebærer at de bør bidra til å finne løsninger på uenigheter.