Skriftlig spørsmål fra Jonas Gahr Støre (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1554 (2020-2021)
Innlevert: 08.03.2021
Sendt: 08.03.2021
Besvart: 12.03.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Jonas Gahr Støre (A)

Spørsmål

Jonas Gahr Støre (A): Hvilken dialog har staten som eier hatt med Hydro om strategisk vekst innen forretningsområdene resirkulering, fornybar energi og batterier, og spørsmål om tilførsel av ny kapital som alternativ til salget av valseverkene, og hvordan har staten som eier stilt krav til videreføring av arbeidsplasser, pensjonsrettigheter og andre sosiale ordninger for de ansatte ved valseverkene etter salget?

Begrunnelse

Hydro har besluttet å selge valseverkene i Holmestrand og på Karmøy. Konserndirektør i Hydro Hilde Merete Aasheim har begrunnet salget av selskapets valseverk med et ønske om å diversifisere virksomheten, og vokse blant annet innen forretningsområdene resirkulering, fornybar energi og batterier. Samtidig har selskapet identifisert et vesentlig investeringsbehov for å kunne realisere det fulle potensialet i valsevirksomheten. Hydro har sett på ulike løsninger for å sikre dette og konkludert med et salg av hele forretningsområdet til eiere som har vilje og kapital tilgjengelig for å satse. Regjeringens begrunnelse for eierskapet i Hydro er et ønske om å opprettholde et ledende teknologi- og industriselskap med hovedkontorfunksjoner i Norge. Sirkulærøkonomi er et viktig satsingsområde for industrien fremover, og regjeringen har selv varslet at den vil legge frem en nasjonal strategi i løpet av våren. Norge er godt posisjonert for å ta en lederrolle i utviklingen av industrielle sirkulære verdikjeder, og det er derfor grunn til å stille spørsmål ved om salg av anlegg som er verdensledende innen resirkulering av aluminium er i tråd med statens eierinteresser.
De ansatte ved de norske valseverkene har levert gode resultater og lønnsomhet i driften. Mange er urolige for arbeidsplasser og gjeldende Hydro-avtaler for lønn og pensjonsrettigheter. De har behov for klare forsikringer fra staten som eier om at etablerte rettigheter ligger fast.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Som aksjeeier i Norsk Hydro ASA (Hydro) har Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) jevnlig dialog med selskapet. Kjernen i eierdialogen er faste møter hvert kvartal. Møtene dreier seg typisk om gjennomgang av selskapets utvikling og utsiktene fremover, ulike forhold knyttet til statens forventninger og eiertemaer staten vektlegger, samt spesifikke problemstillinger. I møtene tar staten opp forhold, stiller spørsmål og formidler synspunkter som selskapet kan vurdere i tilknytning til sin virksomhet og utvikling. Dette er spørsmål og innspill til selskapet, og ikke instrukser eller pålegg. Styret skal forvalte selskapet i selskapets og aksjonærfellesskapets interesse, og skal selv foreta de avveininger og beslutninger som ligger til styret. Saker som krever tilslutning fra eierne, må behandles på generalforsamling.
Som eier forventer staten at selskapene med statlig eierandel, inkludert Hydro, har en overordnet plan for bærekraftig verdiskaping, samt utarbeider og implementerer tydelige mål og strategier. Disse forventningene følger staten opp i eierdialogen. De siste årene har NFD bl.a. hatt følgende temaer på agendaen i møtene med Hydro:

- Den svake avkastning over tid
- Hvordan selskapet skal skape bærekraftig avkastning på lang sikt
- Hvilke områder som gir muligheter for lønnsom vekst og avkastning på allokert kapital
- Kapitalallokering mellom og internt i forretningsområder
- Kapital til vekst versus utbytte til aksjeeierne
- Fordeler og ulemper ved å operere i hele verdikjeden for aluminium
- Selskapets konkurransefortrinn
- Selskapets forbedringsprogram for å kutte kostnader og å bedre driften og resultatene innenfor alle forretningsområder, inkludert Valsing
- Å vri produktporteføljen innenfor Valsing til områder med vekst og bedre marginer

Hydros nye strategi innebærer å prioritere lønnsomhet og bærekraft samt satse der selskapets kompetanse og konkurransefortrinn støttes av megatrender. Dette inkluderer å styrke posisjonen innenfor lavkarbonaluminium, og å vokse innenfor resirkulering av aluminium, fornybar energi og batterier. Resirkulering skjer i hovedsak i forretningsområdet Aluminium metal. Satsingen innenfor fornybar energi og batterier skal etter planen skje gjennom partnerskap, bl.a. for å redusere behovet for kapital.
Hydros forretningsområde Valsing har i perioden 2016-2020 hatt en årlig underliggende avkastning på sysselsatt kapital på ca. 2 pst., betydelig under den langsiktige kapitalkostnaden på 7-8 pst. Avkastning som over tid er under kapitalkostnaden svekker generelt grunnlaget for investeringer, vekst, konkurransekraft og trygge arbeidsplasser.
Hydro har over noe tid gjennomført en strategisk vurdering for å evaluere hva som er optimal eierstruktur for Valsing. NFD har blitt orientert om dette på linje med markedet. Som børsnotert selskap plikter Hydro å likebehandle sine aksjeeiere om ikke noe annet kan begrunnes ut fra selskapets og aksjeeiernes felles interesse. Salget av Valsing er selskapsledelsens ansvar. Jeg registrerer at Hydro ikke lenger ser seg tjent med å ha Valsing i porteføljen.
Som nevnt har NFD en aktiv dialog med Hydro om strategiske temaer. Det er imidlertid styret som er ansvarlig for å fastsette selskapets strategi, og ledelsens ansvar å implementere og gjennomføre denne. Dette er i tråd med selskapslovgivningen og rammene for statens eierpolitikk, som Stortinget har sluttet seg til gjennom behandlingen av Meld. St. 8 (2019-2020) Statens direkte eierskap i selskaper - Bærekraftig verdiskaping (eierskapsmeldingen).
Jeg har forståelse for at de ansatte i Valsing er bekymret for jobbene sine, gitt en for lav lønnsomhet i området som helhet, og nå når området selges ut av Hydro. Staten forventer at selskapene med statlig eierandel, inkludert Hydro, er ledende i sitt arbeid med ansvarlig virksomhet og arbeider for å ivareta arbeidstakerrettigheter. Også dette har NFD fulgt opp i eierdialogen med Hydro. NFD som aksjeeier kan imidlertid ikke stille krav til videreføring av arbeidsplasser og pensjonsrettigheter i forbindelse med salg av et forretningsområde.
Jeg har merket meg at kjøperen av Valsing uttrykker vilje til å bruke sine ressurser på en omstilling av virksomheten og til å investere i og utvikle virksomheten. Jeg er opptatt av at den nye eieren tar godt vare på de norske valseverkene og arbeidsplassene. Regjeringen har lagt godt til rette med gode rammevilkår for industrien. Det er positivt at en annen aktør ønsker å investere i norske arbeidsplasser. Det viser at valseverkene og de ansatte er verdt å satse på, og at rammebetingelsene i norsk næringsliv er attraktive.