Skriftlig spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1577 (2020-2021)
Innlevert: 09.03.2021
Sendt: 10.03.2021
Besvart: 17.03.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Torstein Tvedt Solberg (A)

Spørsmål

Torstein Tvedt Solberg (A): Hvilken dialog har statsråden hatt som eier med Hydro for å sikre at salget av valseverkene på Karmøy og i Holmestrand ikke betyr utflytting av arbeidsplasser fra Norge?

Begrunnelse

Regjeringens begrunnelse for eierskapet i Hydro er et ønske om å opprettholde et ledende teknologi- og industriselskap med hovedkontorfunksjoner i Norge. Sirkulærøkonomi er et viktig satsingsområde for industrien fremover, og regjeringen har selv varslet at den vil legge frem en nasjonal strategi i løpet av våren. Norge er godt posisjonert for å ta en lederrolle i utviklingen av industrielle sirkulære verdikjeder, og det er derfor grunn til å stille spørsmål ved om salg av anlegg som er verdensledende innen resirkulering av aluminium er i tråd med statens eierinteresser.
De ansatte ved de norske valseverkene har levert gode resultater og lønnsomhet i driften. Mange er urolige for sine arbeidsplasser, og spørsmålet er hva regjeringen har gjort for å forsikre seg at disse viktige arbeidsplassene blir i Norge.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Som aksjeeier i Norsk Hydro ASA (Hydro) har Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) jevnlig dialog med selskapet. Kjernen i eierdialogen er faste møter hvert kvartal. Møtene dreier seg typisk om gjennomgang av selskapets utvikling og utsiktene fremover, ulike forhold knyttet til statens forventninger og eiertemaer staten vektlegger, samt spesifikke problemstillinger. I møtene tar staten opp forhold, stiller spørsmål og formidler synspunkter som selskapet kan vurdere i tilknytning til sin virksomhet og utvikling.
De siste årene har NFD bl.a. hatt følgende temaer på agendaen i møtene med Hydro:
- Den svake avkastningen over tid
- Hvordan selskapet skal skape bærekraftig avkastning på lang sikt
- Hvilke områder som gir muligheter for lønnsom vekst og avkastning på allokert kapital
- Kapitalallokering mellom og internt i forretningsområder
- Kapital til vekst versus utbytte til aksjeeierne
- Fordeler og ulemper ved å operere i hele verdikjeden for aluminium
- Selskapets konkurransefortrinn
- Selskapets forbedringsprogram for å kutte kostnader og å bedre driften og resultatene innenfor alle forretningsområder, inkludert Valsing
- Å vri produktporteføljen innenfor Valsing til områder med vekst og bedre marginer
NFD har en aktiv dialog med Hydro om strategiske temaer. Det er imidlertid styret som er ansvarlig for å fastsette selskapets strategi, og ledelsens ansvar å gjennomføre denne. Styret skal forvalte selskapet i selskapets og aksjonærfellesskapets interesse, og skal selv foreta de avveininger og beslutninger som ligger til styret. Saker som krever tilslutning fra eierne, må behandles på generalforsamling. Dette er i tråd med selskapslovgivningen og rammene for statens eierpolitikk, som Stortinget har sluttet seg til gjennom behandlingen av Meld. St. 8 (2019-2020) Statens direkte eierskap i selskaper - Bærekraftig verdiskaping (eierskapsmeldingen).
Hydros nye strategi innebærer å prioritere lønnsomhet og bærekraft samt satse der selskapets kompetanse og konkurransefortrinn støttes av megatrender. Dette inkluderer å styrke posisjonen innenfor lavkarbonaluminium, og å vokse innenfor resirkulering av aluminium, fornybar energi og batterier. Hydros resirkulering skjer i hovedsak i forretningsområdet Aluminium metal.
Hydro har over noe tid gjennomført en strategisk vurdering for å evaluere hva som er optimal eierstruktur for Valsing. NFD har blitt orientert om dette på linje med markedet. Som børsnotert selskap plikter Hydro å likebehandle sine aksjeeiere om ikke noe annet kan begrunnes ut fra selskapets og aksjeeiernes felles interesse. Salget av Valsing er selskapsledelsens ansvar. Jeg registrerer at Hydro ikke lenger ser seg tjent med å ha Valsing i porteføljen.
Jeg har forståelse for at de ansatte i Valsing er bekymret for jobbene sine når området selges ut av Hydro. NFD som aksjeeier kan imidlertid ikke stille krav til videreføring av arbeidsplasser i forbindelse med salg av et forretningsområde. Jeg har merket meg at kjøperen av Valsing uttrykker vilje til å bruke sine ressurser på en omstilling av virksomheten og til å investere i og utvikle virksomheten.
Staten legger til rette for næringslivsaktivitet gjennom gode generelle rammevilkår for verdiskaping. Gjennom syv år har regjeringen prioritert skatte- og avgiftsendringer som fremmer økonomisk vekst og legger til rette for en grønn omstilling. Det er nettopp de samlede rammevilkårene som gjør at utenlandske aktører ønsker å investere i norske arbeidsplasser, og som bidrar til at valseverkene og de ansatte er attraktive å satse på. Det viktigste vi kan gjøre for å trygge arbeidsplassene ved de norske valseverkene er derfor å sikre gode, forutsigbare rammevilkår for næringslivet, og dette er et arbeid som regjeringen og jeg setter svært høyt.
For at vi skal lykkes med det grønne skiftet er det avgjørende at vi setter inn tiltak som insentiverer til og gjør det lønnsomt å velge klimavennlige og mer sirkulære produkter. Regjeringen arbeider intensivt med den nasjonale strategien for sirkulær økonomi. Strategien vil omtale både generelle og bransjespesifikke virkemidler som skal bidra til økt sirkularitet. I Meld. St. 13 (2020-2021) - Klimaplan for 2021-2030 viser vi hvordan vi skal nå målet vårt under Parisavtalen og omstille Norge. Ved å sette opp avgiftene på utslipp og samtidig senke andre skatter og avgifter, i tillegg til å bidra til risikoavlastning der det er hensiktsmessig, vil regjeringens samlede klimapolitikk gi stadig sterkere insentiver til å velge klimavennlige og sirkulære løsninger.
Samlet sett fører regjeringen en næringspolitikk som kommer industrien til gode. Ved å sørge for gode samlede rammevilkår for verdiskaping og å føre en offensiv klimapolitikk som fremmer grønn omstilling legger regjeringen til rette for at de norske valseverkene og andre virksomheter kan fortsette å satse på grønne, sirkulære løsninger fremover.