Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1715 (2020-2021)
Innlevert: 15.03.2021
Sendt: 22.03.2021
Besvart: 24.03.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Næringskomiteen avga sin innstilling på Dokument 8:152 S (2019–2020) opprydding av gruveforurensing i Folldal 21.01.21. I debatten ble statsråden spurt om tildekking av områdene som skaper mest avrenning er tilstrekkelig for å forhindre forurensning. En NGI-rapport fra 14.01.21, før innstillingen og debatten om saken, viser til at tildekking ikke er tilstrekkelig.
Kan statsråden bekrefte eller avkrefte om hun var kjent med rapporten og innholdet under behandling av saken og erkjenner statsråden at tildekking ikke er tilstrekkelig?

Begrunnelse

Gruveområdet i Folldal sentrum har Norges største gjenværende utslipp av tungmetaller i ferskvann. Årlig renner allikevel cirka 15 tonn med kobber, 10 tonn med sink, 200 tonn med jern og 1 000 tonn med sulfat ut i elva Folla. Arealene som genererer den største forurensinga, er hjemfallsområder til staten, som siden november 1993 har hatt Nærings- og fiskeridepartementet som hjemmelshaver. Pålegg om forurensingsbegrensende tiltak ble i 2003 derfor gitt til staten ved departementet. Det praktiske arbeid med å utrede mulige tiltak utføres av Direktoratet for mineralforvaltning (tidligere Bergvesenet). Bergvesenet valgte i 2003 å påklage pålegget som ble gitt. Miljøverndepartementet formulerte deretter i 2005 i sin klagebehandling det endelige pålegget. Fristen for gjennomføring av pålegget var 2010, som nå er 10 år siden. I 2015 kom en rapport fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) som foreslo tildekking av områdene som skaper mest avrenning. I 2018 varslet Riksantikvaren oppstart av en fredningsprosess for gruveområdet, noe som får betydning for hvilke miljøtiltak som kan gjennomføres. I behandling av representantforslag 152 S (2019–2020) og Innst. 187 S (2020-2021) gikk regjeringspartiene og Fremskrittspartiet imot å igangsette oppryddingsarbeidet ved Folldal gruver. To uker før saken ble debattert i Stortinget, kom NGI-rapporten som viser at tildekking ikke er tilstrekkelig, koster like mye som riksantikvaren har brukt på vern av nasjonalt teknisk kulturminne og til alt overmål ødelegger helheten i gruveområdet.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Jeg kan bekrefte at tildekking alene ikke vil være tilstrekkelig for å oppfylle kravene i miljøpålegget, og at det vil være behov for at tildekking gjøres i kombinasjon med andre tiltak. Tildekking av bergveltene anses imidlertid som det viktigste enkelttiltaket. Når det gjelder rapporten fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) av 14. januar 2021 ble denne sendt til Nærings- og fiskeridepartementet 26. januar 2021, og ble laget på oppdrag fra Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF). Rapporten er en mulighetsstudie som blant annet gir informasjon om ulike alternativer for tildekking, og som jeg også refererte til i mitt innlegg i Stortinget. Bakgrunnen for rapporten var et behov for mer informasjon om hvilke konsekvenser en tildekking vil ha også med hensyn til kulturminner. Generelt viser rapporten at de alternativene som gir best miljøeffekt kan gå på bekostning av kulturminnene.
Utredningsarbeidet så langt har vist at det er bergvelter fra den tidligere gruvedriften som er hovedkilden til forurensing. Et viktig prinsipp i arbeid med forurensningsbegrensede tiltak er å få kontroll på kilden til forurensing før rensetiltak kan settes i gang. I Folldal innebærer dette at det først og fremst må gjøres tiltak for å hindre videre avrenning fra bergveltene og andre forurensede områder. Deretter kan man se på muligheter for behandling av det forurensede vannet.
Miljøutfordringen i Folldal er stor, og erfaringer så langt viser at det kalde og tørre klimaet byr på utfordringer. I praksis vil store deler av Folldal sentrum kunne bli berørt av tiltak, og forurensing etter den tidligere gruvedriften begrenser seg ikke til en enkelt eiendom. På bakgrunn av de arbeidene som allerede er utført, har vi kommet dit at arbeidet med den helhetlige planen kan starte. Det legges det opp til en statusoppdatering til Stortinget i forbindelse med RNB 2021.