Skriftlig spørsmål fra Per Olaf Lundteigen (Sp) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1667 (2020-2021)
Innlevert: 16.03.2021
Sendt: 17.03.2021
Besvart: 24.03.2021 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Spørsmål

Per Olaf Lundteigen (Sp): Kan statsråden redegjøre for hvordan Forsvaret som statens største arbeidsgiver ikke bare sier at likestilling og mangfold er viktig, men at de jobber aktivt med tematikken slik Lov om likestilling og forbud mot diskriminering krever?

Begrunnelse

Resultater fra undersøkelsen om mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret viser at flere fremdeles blir utsatt for kriminelle handlinger, seksuelle overgrep, mobbing og trakassering – og at det som oftest er kvinner som blir mobbet eller trakassert (utsatt for overgrep) av menn.
Statsråden uttalte 22.februar i år at: «Jeg er særlig bekymret for omfanget av mobbing og seksuell trakassering blant de yngste. Årets tall viser at reduksjonen i prosent er minst der problemet er størst. Jeg støtter forsvarssjefens vurdering av behovet for å sette inn særlige tiltak rettet mot vernepliktige og studenter».
Dette viser tydelig at arbeidet med kvinner, fred og sikkerhet, samt likestilling og mangfold, krever grundig oppfølging fra departementets side for å sikre at Forsvaret når målene som er satt.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 17. mars. 2021 med spørsmål fra stortings-representant Per Olaf Lundteigen, om statsråden kan redegjøre for hvordan Forsvaret som statens største arbeidsgiver ikke bare sier at likestilling og mangfold er viktig, men at de jobber aktivt med tematikken, slik Lov om likestilling og forbud mot diskriminering krever.
Arbeidet med likestilling og mangfold i Forsvaret favner bredt og berører en rekke områder, som blant annet innsatsen for å bekjempe mobbing og seksuell trakassering og forebygging av diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Arbeidet med mangfold i Forsvaret inkluderer også økt forståelse for andre religioner og kulturer. En viktig del av det arbeidet var å endre feltprestkorpset til Forsvarets tro- og livssynskorps. Forskning og studier har gjennom flere år bidratt til et stadig bedre kunnskapsgrunnlag for å utvikle og gjennomføre mer systematiske og målrettede tiltak. Pilotprosjekter som Jegertroppen og innføring av kjønnsblandede rom har gitt viktige erfaringer i arbeidet med å øke kvinneandelen og legge til rette for et bredere mangfold i Forsvaret.
Implementering av likestillings- og diskrimineringslovens aktivitets- og redegjørelsesplikt (ARP) har bidratt til ytterligere å systematisere arbeidet i Forsvaret. Krav til oppfølging av ARP er instruksfastsatt, sammen med krav om systematisk og målrettet arbeid med å motvirke mobbing og seksuell trakassering. Det samme gjelder krav til oppfølging av regjeringens inkluderingsdugnad og integreringsløftet. Forsvarets internrevisjon reviderte i 2020 Forsvarets etterlevelse av likestillings- og diskrimineringsloven. Revisjonen legges til grunn for det videre arbeidet med å identifisere og gjennomføre nye tiltak i Forsvaret. Forsvaret har i tillegg inngått en avtale med Likestillings- og diskrimineringsombudet om å bistå i arbeidet med å forebygge seksuell trakassering. Forsvaret rapporterer på oppfølgingen av likestillings- og diskrimineringsloven i sin årsrapport.
I tillegg til å arbeide for å gjøre tjeneste og utdanning i Forsvaret mer attraktivt for kvinner, har Forsvaret gjennomført tiltak for å forbedre systemer for seleksjon og utvelgelse, tilpasse personlig bekledning og tilrettelegge bygg og anlegg. Viktige satsingsområder har også vært videreutvikling av organisasjonskultur og kompetanse blant ledere. Forsvaret arbeider aktivt for å få flere kvinner inn i sivile og militære lederstillinger. Målet er at denne innsatsen på sikt skal bidra til høyere kvinneandel også i resten av Forsvaret.
Økt kvinneandel er samtidig et langsiktig og forebyggende tiltak for å forbedre kjønnskulturen og holdninger til kvinners deltakelse. Vernepliktsundersøkelsen har gjennom flere år vist at kvinnelige vernepliktige trives godt. Samtidig har det kommet frem at mange opplever mobbing og seksuell trakassering (MOST) i førstegangstjenesten.
Til tross for en liten nedgang i omfanget av mobbing og seksuell trakassering, viser resultatene fra MOST-undersøkelsen i 2020 at Forsvaret fremdeles har en viktig jobb å gjøre. Forsvarssjefen har sagt at han gir arbeidet med mobbing og trakassering høy prioritet og at ytterligere tiltak vil bli iverksatt i tiden fremover.
Verdiarbeidet er et viktig element i arbeidet med likestilling og mangfold, mobbing og trakassering. Jeg er glad for at forsvarssjefen så tydelig har vist at han vektlegger verdiarbeidet i Forsvaret. Forsvaret har nylig igangsatt revisjon av sitt verdigrunnlag. Sektorens verdigrunnlag ble revidert i 2020. Rom for mangfold, fravær av diskriminering, og gjensidig tillit og respekt mellom menneskene i organisasjonen, er viktige forutsetninger for at Forsvaret skal kunne løse sine oppgaver på en god måte.